De sprookjes van Halbe

Er was eens een fractievoorzitter die krasse uitspraken en beloften deed om kiezers te lokken. Krasse uitspraken en beloften die na de verkiezingen knellen en worden gebroken en niet alleen door linkse partijen, zoals Roderick Veelo beweert. Op het VVD-partijcongres deed fractievoorzitter Halbe Zijlstra weer een flinke duit in het zakje: Onze minister van Justitie zou een cartoonist niet door een arrestatieteam van zijn bed laten lichten. Onze partij zou nooit de sharia invoeren al zou de meerderheid van Nederland dat willen. En onze partij zou nooit een gedachtenpolitie instellen. 

HalbeIllustratie: www.volkskrant.nl

Drie krasse uitspraken. Waar hebben we dergelijke uitspraken eerder gehoord? Wie herinnert zich nog de uitspraak van de VVD minister en staatssecretaris van justitie dat de moordenaar van Pim Fortuyn nooit op vrije voeten zou komen? In onze wetgeving gaan de minister en de staatssecretaris daar niet over, dus konden zij deze belofte niet nakomen. Wie bepaalt in Nederland of en hoe er iemand gearresteerd moet worden? Heeft de minister van justitie hierin een rol? Of is het de officier van justitie die bepaalt wie er wordt gearresteerd? Is het vervolgens aan de politie om een dreigingsanalyse te maken en te bepalen hoe groot en zwaar het arrestatieteam moet zijn? Is niet juist de kracht van een rechtstaat dat ministers niet bepalen wie er wel en niet gearresteerd moeten worden?

Dan het invoeren van de sharia als een meerderheid dat wil. Mocht er een sharia-meerderheid zijn en die krijgt de sharia via de regels van de democratie ingevoerd, wie kan die meerderheid dan dat recht ontzeggen? Dat zou voor mij wel een reden zijn om te verhuizen. Trouwens een zeer hypothetische gebeurtenis gezien het geringe aantal moslims. Het CBS houdt de kerkelijke gezindheid van de Nederlanders bij en daaruit blijkt dat ongeveer 45% niet kerkelijk is, 45% een christenlijke gezindheid aanhangt en 10% een overige gezindheid. Moslims maken een deel uit van die 10% net als hindoes boeddhisten en anderen. En lang niet alle moslims zullen voor de invoering van de sharia zijn. Wil Zijlstra angst zaaien?

Als laatste de ‘gedachtenpolitie’. Zijlstra verwijst hier naar CDA-leider Buma die het verheerlijken van geweld en terreur strafbaar wil stellen. Hoe zit het dan met het weren van imams? Toen er verleden jaar in Rijswijk een bijeenkomst zou plaatsvinden waar een imam zou spreken die ‘banden zou hebben met jihadisten’, sprak VVD-kamerlid Azmani: “De vrije samenleving dient beschermd te worden.” Het visum van de imam moest worden ingetrokken en liever nog zou het hele gala niet door moeten gaan. Gedachtenpolitie?

 

4 gedachtes over “De sprookjes van Halbe

 1. De sharia is in het Westen een beladen term. Het boezemt angst in. Maar eigenlijk is de sharia vergelijkbaar met ons strafrecht, familierecht etc. De sharia is niet alleen voor de uitvoering van straf, maar ook voor bescherming. Het werkt in landen waar geen wetten zijn vastgelegd, zoals bij ons. Als je bijvoorbeeld in een berggebied woont, waar geen wijkagenten zijn, waar geen politiebureau’s zijn en waar je toch je vrouwen, dochters en bezittingen wilt beschermen, tegen hen die dit willen bedreigen. Dus passen ze een religieuze wetgeving toe, die is voor iedereen hetzelfde en iedereen wordt geacht deze te kennen. In diverse landen en gebieden waar de sharia wordt toegepast, leven mensen in vrede met elkaar, en heeft men geen moeite met de sharia. Alleen in gebieden waar geloofsextremisten het voor het zeggen hebben, kun je vrezen voor de sharia, omdat zij het in zijn engste vorm toepassen. Stenigen, doden, ledematen afhakken etc. Maar ook zonder die sharia hadden ze dit wel gedaan, gewoon omdat het enge rot mensen zijn.

  Maar idd, tegen de tijd dat er in Nederland een meerderheid zou zijn die de sharia zou willen invoeren, is het tijd -niet om te vertrekken- maar om het land met hand en tand te gaan verdedigen.

  Like

  1. Als de sharia volgens de regels van ons democratisch bestel wordt ingevoerd, accepteer ik dat als democraat. Maar dat accepteren betekent niet dat ik me eraan onderwerp. Dat betekent dat ik dit land verlaat. Mijn strijd en verdediging heeft voor die tijd plaats, daar is deze site en zijn mijn columns voor bedoeld. bedoeld om de strijd met woorden en argumenten aan te gaan. Woorden zonder beledigingen.

   Like

 2. Oh..en in Nederland passen we eigenlijk ook al een sharia (religieuze wetgevingen) toe.

  “Gij zult niet doden” is één zo,n vergelijkbare sharia wet. Wetgeving regelrecht afkomstig uit de bijbel. We hebben er nog veel meer van, alleen staan we er niet bij stil, dat we zelf ook aan sharia’s doen:))

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.