Welkom

Welkom bij de Ballonnendoorprikker.

De Ballonnendoorprikker schrijft korte prikkelende columns, waarin kromme redeneringen, verhullend taalgebruik en rammelend beargumenteerde standpunten aan de kaak worden gesteld.

De Ballonnendoorprikker wil je aan het denken zetten en uitnodigen om mee te doen en te discussiëren.

8 gedachtes over “Welkom

 1. Pingback: Laat je niet door angst leiden | Niels Hagen, een persoonlijk filosofisch weblog

 2. Cogito ergo Sum

  Beste Ballonnendoorprikker,

  ik ben vandaag achter het bestaan van deze website kennis genomen; het maakte me enthousiast. Het openbare debat wordt in toenemende mate gedomineerd door soundbites, waarin vanuit de onderbuik stellingen worden geponeerd, wordt gepolariseerd en op de man gespeeld om het eigen gelijk te halen ten koste van het gelijk van anderen.
  Debatteren en discussiëren over maatschappelijk thema’s dient echter vanuit hoofd en hart plaats te vinden en vanuit een intentie om te verbinden in plaats van uit te sluiten, de samenleving te verstevigen en verder te helpen.
  Zittend in de ivoren torens van het eigen gelijk en opgesloten binnen de slotgrachten van de eigen realiteit z’n pijlen te richten op alles dat als een dissonant wordt ervaren brengt ons als samenleving niet verder.
  In veel reguliere media -en in de hedendaagse politieke arena- worden podium en microfoon teveel aan de verkeerde mensen gegund. Op fora als deze kunnen we daaraan tegenwicht bieden. Hier kan een constructief maatschappelijk debat worden gevoerd, hier kan spreek- en zendtijd constructiever en genuanceerder worden ingevuld. Laten we dat dan ook doen.

  Vanavond op NPO Radio 1 een Marathoninterview met Gloria Wekker. Ik ben benieuwd hoe Clairie Polak haar journalistieke en maatschappelijke verantwoordelijkheid gaat inzetten om dat interview tot een constructieve bijdrage aan het maatschappelijk te laten uitgroeien.

  Like

 3. Beste Cogito ergo Sum,

  Dank voor uw mooie woorden. Inderdaad lijkt het erop dat de verkeerde mensen het podium lijken te krijgen. Gisteren zei de koning het goed toen hij over zenders sprak. Een debat is meer dan hoe het tegenwoordig wordt geïnterpreteerd: het debiteren van jouw mening en/of de andere vastlullen. Het is samen zoeken naar voors- en tegens. In een debat is, net als in een gesprek het luisteren, vragen en doorvragen veel belangrijker is. Wat zegt iemand, waarom zegt die persoon dat?

  U bent van harte welkom om hier het debat mee te voeren, vragen te stellen en het gesprek aan te gaan.

  Like

  1. Cogito ergo Sum

   Beste Balonnendoorprikker,

   hartelijk dank voor de uitnodiging om hier mee te debatteren; ook mij is de toespraak van de koning -of van wie dan ook verantwoordelijk is voor de totstandkoming van diens toespraak- in positieve zin opgevallen.
   Hij maakte echter nog een punt dat ik achterwege had gelaten, maar dat minstens zo belangrijk is: “Laten we de de problemen vooral eerlijk benoemen……”

   Aan de andere kant van het spectrum van het hedendaagse ‘geroeptoeter’ bevindt zich de politieke correctheid. zij is niet minder schadelijk in het maatschappelijk debat en ondermijnt de samenleving in even grote mate.

   Like

 4. Pingback: Cliteurs kletspraat – Ballonnendoorprikker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.