Toestemming vragen aan je ex.

Stel je bent na een paar jaar huwelijk zonder kinderen gescheiden en je wilt op vakantie. Moet je dan je ex om toestemming vragen? Nu begint u waarschijnlijk te lachen, want dit is te zot voor woorden. Maar ja, niet te zot voor het UWV als je werkloos bent en een eigen bedrijf wilt starten.

UWVIllustratie: casebase.sezen.nl

Mijn vrouw ontvangt sinds kort een werkloosheidsuitkering via het UWV en denkt erover om een eigen bedrijf te beginnen. Zij wil als zelfstandige anderstaligen Nederlands leren (NT2 onderwijs). Iemand die een bedrijf begint, kan, onder bepaalde voorwaarden, gebruik maken van een ‘startersregeling’ van het UWV. Mijn vrouw vroeg hiervoor een gesprek aan met het UWV en kreeg als antwoord: kijk een filmpje, doe een cursus op onze website, maak een bedrijfsplan en dan kunnen we wellicht met u in gesprek.

Beduusd van dit antwoord ging zij aan de slag en kwam er al snel achter dat zij niet voor de startersregeling in aanmerking kwam, maar wel voor een andere regeling. Een regeling waarbij het aantal uren uitkering wordt verminderd en deze uren worden gebruikt voor het starten van je bedrijf. Daarop vroeg zij weer om een gesprek om hier zo snel mogelijk een begin mee te maken.

Van het antwoord van het UWV, is zij nu nog niet bijgekomen: “Volgens onze informatie werkte u voordat u werkloos werd in het onderwijs of bij de overheid. Uw ex-werkgever is dan namelijk verantwoordelijk voor uw re-integratie. … Wilt u gebruikmaken van de onderzoeksperiode? Dan hebben wij van uw ex-werkgever een positief advies nodig over het onderzoeken van de mogelijkheden voor een eigen bedrijf. Wilt u gebruikmaken van de startperiode? Dit advies moet gebaseerd zijn op het ondernemingsplan. De ex-werkgever moet ook dit ondernemingsplan meesturen. Uw ex-werkgever kan deze documenten sturen naar UWV Overheid en Onderwijs. U hoeft zelf dus geen documenten op te sturen. We beslissen binnen 2 weken of u gebruik mag maken van de onderzoeks- of startperiode. Daar sturen wij u en uw ex-werkgever een brief over.” En naar een gesprek kon zij fluiten: “Wij kunnen hiervoor geen afspraak met u inplannen.”

Geen gesprek, terwijl een persoonlijk gesprek toch de meest efficiënte en effectieve manier is om informatie uit te wisselen, zaken te verhelderen en toe te lichten. Nee, een tekstvak waarin maximaal 1.500 tekens passen. Belangrijker, waarom moet een ex-werkgever een positief advies uitbrengen over de plannen van een ex-medewerker? Waarom überhaupt een advies? Wat als de ex-werkgever een negatief advies uitbrengt? Kun je dan geen gebruik maken van de regelingen? Mag je dan niet starten met een eigen bedrijf? Wat als het eigen bedrijfje een concurrent is van de ex-werkgever? Wordt de ex-werkgever zo niet een veel te grote machtspositie gegeven? Zegt het begrip ex-werkgever niet voldoende?

9 gedachtes over “Toestemming vragen aan je ex.

 1. Heel bijzonder!

  Het doet me denken aan een artikel in Trouw waarin het effect van het UWV onder de loep is genomen op het begeleiden van werklozen. De conclusie sluit aan bij deze procedure: die is er nauwelijks. Wanneer je procedures als deze verzint zonder enige vorm van uitleg over het waarom, krijgen werklozen vooral het gevoel dat mensen bij het UWV er alleen maar zitten omdat die banen door de overheid gecreëerd zijn zodat zij kunnen werken.

  Hier het artikel: http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/4286390/2016/04/21/Begeleiden-van-werklozen-heeft-bitter-weinig-effect.dhtml

  Like

   1. Ik ben zeer benieuwd. Ik mag zelf komende maandag bij het UWV op bezoek. Mijn vader, die enige jaren geleden zonder werk zat, vertelde mij al dat die hulp voor bepaalde mensen weinig nut hebben. Ja, ik gebruik social media om banen te vinden, kan een redelijke brief schrijven en mijn cv ziet er netjes uit. Toch word ik nauwelijks uitgenodigd op gesprek (na drie maanden werkloosheid, dus nog niet heel lang).

    Voor mensen die met dat soort zaken meer moeite hebben, kan het wellicht helpen hun cv bij te schaven, uitleggen hoe social media je kunnen helpen aan het vinden van passende vacatures of hoe je nu een goede brief schrijft. Maar zelfs als dat allemaal loopt, dan nog is het afwachten of je überhaupt wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Laat staan dat je die felbegeerde baan wordt aangeboden.

    Wat ik mij dan afvraag: er is best wel werk in Nederland, met name in technische gebieden. Het probleem is volgens mij veelal dat veel werkzoekenden daar geen geschikte opleiding toe beschikken. Is het niet verstandig om tenminste het geld dat het Rijk uitgeeft aan het UWV te besteden aan het omscholen van mensen naar technische beroepen?

    Nu weet ik niet of ik daar zelf heel vrolijk van zou worden, iets met mijn handen doen. Maar het is het proberen waard. Zelf betalen voor een opleiding zit er nauwelijks in. Gezien de kosten van een tweede studie tegenwoordig enorm zijn (want niet langer gesubsidieerd), zou ik mij in flinke schulden moeten steken waarna nog maar de vraag is of ik dat ooit kan aflossen. Maar goed, misschien wordt dat risico op een gegeven moment aanvaardbaar wanneer mijn situatie geheel uitzichtloos blijkt te worden. Vooralsnog houd ik het wel uit 😉

    Like

   2. Hoe is het jou gelukt om op bezoek te mogen komen? In ieder geval veel succes.
    Ik heb net het boek Postkapitalisme van Paul Mason uit. Hij pleit er juist voor om werk weg te automatiseren en een samenleving op te bouwen die niet om werk draait.Wellicht schrijf ik daar een dezer dagen nog eens over.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.