“Two to beam up Scotty”

Space: the final frontier. These are the voyages of the starship Enterprise. Its five-year mission: to explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations, to boldly go where no man has gone before.’ Een voor insiders beroemd citaat uit de eerste Star Trek serie met Leonard Nimoy als Spock en William Shatner als Captain Kirk. Iedere aflevering startte met dit citaat. Na die eerste serie kwamen vervolgseries in de jaren tachtig en negentig als The Next Generation, Voyager en Deep Space Nine en natuurlijk diverse speelfilms. Ik moest hieraan denken bij het lezen van een artikel in de Volkskrant. De krant besteedt een halve pagina aan een ‘augmented reality bril’ van Microsoft (zaterdag 7 mei 2016 pagina 33).

Star TrekIllustratie: www.sciencefictionzone.com

Waarom moest ik denken aan Star Trek? Omdat de werkelijkheid steeds meer op Star Trek begint te lijken. In de eerste serie had de Enterprise een computer die bestond uit allerlei lampjes en knopjes. Dat leek redelijk op een toenmalige computer. Wat Kirk ook had, was een mobiel communicatiemiddel en Spock liep met een draagbaar meetgerei, zaken die we nu in onze mobieljes combineren. Docter McCoy had een kleine handzame scanner waarmee hij snel een medische diagnose kon stellen en ook dat kan nu met de mobiel.

In de nieuwere series zag je handzame draagbare beeldschermen die heel veel konden, een tablet. Haalde je het kopje koffie of je Dame Blanche uit een apparaat, een 3D-voedselprinter. Kon een blinde weer zien door een soort vizier. Vervulde een robot genaamd Data een belangrijke rol, hij was vooral geïnteresseerd in emoties. En was er het holodeck. Een ruimte waarin je op vakantie kon om te ontspannen, maar waarin je ook kon oefenen voor moeilijke opdrachten, die werden er nagebouwd.

Augmented reality voegt iets toe aan de werkelijkheid en gaat daarmee een stap verder dan virtual reality. In het artikel wordt een verhelderend voorbeeld gegeven: “Er staat een naakte man op tafel. Is dat in een kantoor al een ongebruikelijk tafereel, des te opmerkelijker is dat ik met een druk op een denkbeeldige knop de man van zijn vel ontdoe. Met nog een vingertik onthul ik zijn geraamte.” Dat lijkt een eerste stap naar het holodeck. De bril zet je op, het deck kon je in en je kon er zelfs sex hebben met een hologram. Zouden dat de volgende stappen zijn?

Er zijn twee technieken uit de eerste serie, die ik mis. Als eerste de Warpdrive waardoor er met de snelheid van het licht kan worden gevlogen. En ook het transporteren, daarmee kun je over grote afstanden worden getransporteerd, zonder te lopen, rijden of vliegen. Handig voor vakanties, scheelt veel tijd en vervuiling.

In die latere series treffen we ook mijn favoriete vijand aan, The Borg. Een vijand die zich kenmerkte door een zwermbrein waarmee alles is verbonden. Een vijand die alles ‘assimileert’, dus opneemt in zichzelf en daarbij worden technische en biologische kenmerken toegevoegd aan The Borg. Zou The Internet of things een eerste stap in die richting zijn? Moeten we ons als mens dan zorgen maken want bij The Borg zijn er geen individuen? Of voorspelt de serie een strijd tussen mens en machine, eenzelfde strijd als in de latere Terminator-films? Wat zou een nieuwe Start Trek serie ons brengen?

 

3 gedachtes over ““Two to beam up Scotty”

  1. Ik vind deze vorm van verhalen maken/vertellen bijzonder interessant. Op de toekomst gericht, welke mogelijkheden er allemaal zouden kunnen zijn. Er ontstaan ideeën die soms niemand bedacht had, maar die wel onderzocht en vaak zelfs daadwerkelijk uitgedacht worden en op de markt komen. Precies zoals jij beschrijft. Op het moment van uitkomen van zulke verhalen denken we bij onszelf dat het om absurde ideeën gaat. Maar, soms tientallen jaren later, blijkt dat die ideeën helemaal niet zo gek waren. Zulke ideeënmakers moeten daarom geprezen worden, in plaats van de technici die eigenlijk alleen het ‘bouwwerk’ doen. Het gaat toch om het ontwerp?

    Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.