Fijne feestdagen meneer Rutte

Beste premier Rutte,

ik hoorde dat ik politiek correct ben en dat ik de Nederlandse identiteit te grabbel gooi of me ervoor schaam. Waarom? Omdat ik u en alle andere mensen op deze wereld fijne feestdagen wil wensen. Het zijn volgens u geen feestdagen, we zijn immers in Nederland en daar vieren kerst. Dat hoort, volgens u, bij de Nederlandse traditie en cultuur en dus moeten we elkaar fijne Kerstdagen wensen.

kersteiFoto: https://www.facebook.com/happyei.bv/?fref=nf

Laten we het religieuze aspect even buiten beschouwing. Al kan ook dat ter discussie worden gesteld omdat onze zeer verre nog heidense voorvaderen rond deze tijd ook een feest vierden. Een feest verbonden met de lichtwende, u weet wel dat de dagen weer langer gaan worden. Laten we het daar niet over hebben. Dan raken we de joods-christelijke wortels van onze cultuur zoals we het nu zien. Als historicus weet u vast ook wel dat daar vroeger heel anders over werd gedacht en dat joden en christenen niet veel met elkaar ophadden. Bovendien is ons heden beïnvloed door veel meer zaken dan het joodse en christelijke.

Beste meneer Rutte, wat er nu wordt gevierd is het kerstfeest en dat duurt twee dagen. Als ik u fijne feestdagen toewens, wens ik u dan niet hetzelfde toe als wanneer ik u een fijne kerst wens? In het eerste geval benadruk ik de twee dagen die het feest duurt, in het tweede geval het feest dat wordt gevierd. Het wordt door menigeen ook wel gecombineerd en die wensen je dan fijne kerstdagen. Wellicht zijn er zelfs mensen, ik ben ze nog niet tegengekomen maar wil het niet uitsluiten, die je fijne kersfeestdagen toewensen. Waarom gooi ik de ‘Nederlandse cultuur’ te grabbel als ik u fijne feestdagen toewens en niet als ik u fijne kerstdagen toewens?

Beste meneer Rutte, maakt u zo niet van een mug een olifant? Of beter gezegd van niets een complete theatervoorstelling? Draagt u met uw uitspraken niet juist bij aan het ter discussie stellen van een traditie? Want wordt iets niet juist als een traditie betiteld als het ter discussie staat?

Beste meneer Rutte, als u zich toch zorgen maakt over ‘tradities’ wilt u uw partijgenoot Halbe Zijlstra er dan op attenderen dat de traditie van het paasei te grabbel wordt gegooid. Nee, niet door de HEMA die er ‘verstopeitjes’ van maakte, dit tot groot ongenoegen van Zijlstra. Meneer Rutte, de kerstdagen worden overspoeld met ‘paaseitjes in kerstversiering’ en die drukken zo de ‘traditionele kerstkransjes weg.

4 gedachtes over “Fijne feestdagen meneer Rutte

 1. Pfff, ze maken tegenwoordig ook overal een probleem van. De een wil ‘kerstdagen’ afschaffen, de ander wil het benadrukken. In mijn optiek is beiden prima. De een viert kerst, de ander Chanoeka, en een derde viert Yule. Dan heb je ook de mensen die gewoon ‘niets’ vieren en genieten van een extra vrije dag. Fijne feestdagen komt tegemoet aan eenieder, maar fijne kerst kan ook prima. ’t Is maar wat je fijn vindt.

  Like

 2. Cogito ergo Sum

  Beste Ballonnendoorprikker,

  met jou heb ik met verbazing geconstateerd hoe in Mark Rutte’s betoog de wens “Fijne feestdagen” verwordt tot een manifestatie van een door ons aller Premier vermeende aanval op het Kerstritueel -en in het verlengde daarvan op de Nederlandse cultuur. De inhoudelijke onderbouwing daarvoor wordt niet geboden en zie ik zelf evenmin.
  Ik vind het allereerst opmerkelijk om een liberaal politicus zo dogmatisch de waarde en betekenis van het Kerstfeest te horen reduceren tot diens strak Christelijke context. Wordt Rutte als politiek leider van de VVD niet vooral geacht de hoeder te zijn van een seculier (liberaal) gedachtegoed, in een ontzuilde en sinds kort in meerderheid seculiere samenleving, met een staatsbestel waarin een scheiding van Kerk en Staat wordt nagestreefd?
  Ten tweede zie ik om me heen geen enkele aanwijzing voor een ‘aanval’ -al dan niet inhoudelijk beargumenteerd- op de rituelen van Kerst, analoog aan de manier waarop in recente jaren het Sinterklaasfeest in zijn traditionele vorm ter discussie wordt gesteld.
  Ten derde: Ik ben een witte seculiere Nederlander, vanuit de ratio agnost, doch in toenemende mate vanuit de onderbuik neigend naar atheïsme. Dit als gevolg de groeiende reeks van ongewenste excessen die al sinds mensenheugenis uit naam van een of andere religie plaatsvinden. Toch heeft het Kerstfeest ook voor mij zijn waarde. Voor mij is Kerst in seculiere zin een feest van samenzijn met geliefden, gemeenschapszin en samen delen. Universele menselijke waarden, mijns inziens, die de grenzen van religie en andere levensbeschouwingen overstijgen. Ik heb persoonlijk daarbij geen enkele behoefte aan de Christelijke rituelen en vindt het vooral belangrijk dat iedereen in onze samenleving de ruimte heeft om tijdens de Kerstdagen die universele waarden te vieren naar eigen inzicht en met eigen rituelen. Juist daarom wens ik iedereen fijne feestdagen in plaats van een fijne of zalige Kerst.
  Ik kan Rutte’s betoog daarentegen wel duiden vanuit het besef dat onze minister-president, een zelfverklaard politiek pragmaticus, is verwikkeld in een herverkiezingscampagne waarin hij het volgens de actuele politieke peilingen en in het heersende, verrrechtsende en verongelijkte politieke klimaat vooral op heeft te nemen tegen Geert Wilders.
  In de strijd om de electorale gunst van Henk & Ingrid is het voor de heer Rutte kennelijk opportuun om deze groep verongelijkte Nederlanders aan te spreken in een idioom dat dicht bij hen ligt en daarbij in te spelen op de sentimenten en angsten die er in Nederland leven omtrent Islamisme, de moeizame integratie van Medelanders en de vermeende aanvallen op de Nederlandse culturele identiteit.
  De aftrap voor zijn strategie gaf Rutte in het programma Zomergasten op 4 september jongstleden, waarin hij drie uur lang de tijd had om zichzelf aan het electoraat te presenteren en onder andere aan de in Rotterdam te hoop gelopen Erdogan-aanhangers het ongevraagde advies gaf om maar “op te pleuren” als zij bezwaar hadden tegen de journalistieke vrijheden die in het democratische Nederland hoog in het vaandel staan. Het verwijzen naar een vermeende aanval op ‘ons’ Kerstfeest zie ik als onderdeel van die zelfde strategie.
  Echter, zoals Martin Sommer eerder deze week in zijn column in de Volkskrant schreef, “Wie Wilders wil verslaan, zal zijn succes eerst moeten begrijpen”. Makkelijk gezegd, maar niet makkelijk uitgevoerd, zeker niet voor een politiek pragmaticus.

  De meest voor de hand liggende fout om dan te maken?
  Inderdaad: het succes te proberen te kopiëren….

  Like

 3. Beste Cogito ergo Sum,
  Inderdaad een doorzichtige manier van Rutte, en als we de paaseieren van Zijlstra in gedacht houden de VVD, om zich te profileren. Profileren door een niet bestaand probleem tot probleem te maken met het risico dat het uiteindelijk wel een probleem wordt. En bij dat profileren te vergeten dat Rutte en de VVD vorig jaar iedereen nog fijne feestdagen wensten.

  Ik dank u voor uw bijdrage en wens u en de uwen een goede jaarwisseling en een gelukkig 2017

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.