Niet links. Rechts!

Links heeft het weer gedaan. In de Volkskrant haalt Leon van de Weijgaert (voormalig klinisch psycholoog en taxateur) ongenadig hard uit naar ‘links’. Het linkse gedachtegoed heeft zich met brutale vanzelfsprekendheid de publieke ruimte (onderwijs, media, rechterlijke macht) toegeëigend, zo beweert de auteur.

linksrechts_cartoon_krewinkelkrijstIllustratie: KrewinkelKrijst

Neem het onderwijs. Docenten op de school van zijn kleindochter hadden hun ongenoegen over Trump uitgesproken en het kind had, hoewel ze ‘behoorlijk assertief is’ geen weerwoord durven geven uit angst voor mogelijke repercussies. Daaruit concludeert Van de Weijgaert dat er: “nog steeds geen ruimte voor leerlingen (is) om meningen te verkondigen die niet aansluiten bij het linkse gedachtengoed dat in het onderwijs de mainstream vormt.” Of er ‘repercussies’ dreigden is niet bekend en wellicht is de kleindochter in de klassensituatie toch wat minder assertief dan bij opa. Een stevige conclusie op basis van een ‘gevoel’ van zijn kleindochter.

De media: “Programma’s bij de NPO die moeten bijdragen aan de publieke meningsvorming zijn vrijwel allemaal in linkse handen.” Beste meneer Van de Weijgaert, het publieke bestel kent vele omroepen van verschillende signaturen. Waarom spreekt u WNL of Powned niet aan? Als ze nu nog te klein zijn om een beter uitzendtijdstip te bedingen, zorg dan dat ze groter worden.

Als laatste de rechterlijke macht waarvan, volgens Van de Weijgaert, 70% links-liberaal stemt en dat kan niet: “Het is dan ook zaak dat de werkelijk historisch-politieke verhoudingen gerepresenteerd worden in de rechterlijke macht.” Die scheve verhouding moet worden rechtgetrokken en daarom roept hij op tot de emancipatie van rechts.

Ja, waarom kiezen ‘rechtse’ mensen voor een baan als manager bij een groot bedrijf, als advocaat of als bedrijfsjurist en niet voor een publieke functie als rechter of docent? Zou dat met het aanzien te maken kunnen hebben? Zou dat met de verdiensten te maken kunnen hebben? Zou dat vooral komen omdat werken voor de gemeenschap mensen met een socialere instelling meer trekt dan mensen die voor roem en succes gaan? Roem en succes die veeleer in het bedrijfsleven zijn te behalen en laat dat nu worden gedomineerd door ‘rechtse’ mensen.

Beste meneer Van de Weijgaert, moet u in plaats van af te geven op ‘links’ niet tot uw ‘rechtse broeders’ richten en hen oproepen om een publieke, minder roem en geld brengende functie te gaan vervullen?

10 gedachtes over “Niet links. Rechts!

 1. Beste pvanlenth,
  Wat ik schrijf is dat Van de Weijgaert niet moeten zeuren en afgeven op het zogenaamd ‘links’ zijn van allerlei publieke instituties, maar de hand in eigen boezem moet steken. Als ‘rechts’het anders wil, dan moet het solliciteren als docent, carrière maken bij het OM en andere functies in de publieke sector. Wil je een ‘rechtse DWDD of Pauw, versterk dan WNL of een andere club van je gading.

  Like

  1. Los van dat ik het geen gezeur van hem vind, ben ik het met je eens. Daarover ging ook mijn meest recente blog. Maar mijn kritiek op jou is wel dat je niet wil erkennen dat die media overwegend links zijn. Overigens kom ook ik uit links en ben ik in de kern nog steeds links.

   Like

 2. Beste pvanlenth,
  De Telegraaf, Elsevier, het AD, WNL, Powned, AVRO-TROS, RTL, SBS, ThePostOnline, Jalta, Opiniez en anderen behoren ook tot de media, zijn die links? En hoe links is de Volkskrant? Van de Weijgaerts stuk staat er toch ook in. Als je bovendien links uit de jaren tachtig plaatst in de huidige tijd, is dan niet alles rechts?

  Ik vind de discussie over de al dan niet ‘linksheid’ van media weinig zinvol. Als je er iets in mist, kom dan in actie en doe er wat aan, dat is veel zinvoller dan langs de kant gaan schreeuwen en afgeven op mensen die, al ben je het er niet mee eens, wel iets doen.

  Like

 3. Inderdaad zijn die geen onderdeel van MSM, ze behoren wel tot de media en volgens mij zijn ze allen begonnen juist omdat de initiatiefnemers vonden dat een bepaald geluid onderbelicht bleef. Daarvoor verdienen zij lof, zij bleven niet langs de lijn zeuren maar betraden het strijdtoneel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.