Angst, IS en het marktplein

markt(Foto: denhaagfm.nl)

“Zolang jullie blijven bombarderen, zullen jullie niet in vrede leven. Jullie zullen zelfs bang zijn om naar de markt te gaan.” Dit schijnt in een videoboodschap van IS aan Frankrijk  gezegd te zijn, zo las ik in de Volkskrant. Na de treurige gebeurtenissen in Parijs werd die video vrijgegeven. Inderdaad kan IS aanslagen plegen en mensen doden. En ja, dat kan het op een gruwelijke en laffe wijze. Laf om een theater of restaurant binnen te lopen en daar in het rond te gaan schieten op ongewapende mensen. Laf om de redactie van een krant binnen te vallen en daar hetzelfde te doen. Dat kan het allemaal. En ja, er zullen vast nog meer van dergelijk treurige acties volgen. Acties die ons weer zullen schokken.

Eén ding kan IS in ieder geval niet! Het kan niet bepalen dat wij bang zijn! Die macht heeft IS niet. Die macht heeft niemand! Dat bepaalt ieder van ons voor zichzelf! Wij bepalen zelf of we bang zijn om naar de markt te gaan! Of we bang zijn om naar het theater, een restaurant of een voetbalwedstrijd te gaan!

Laten we ons bang maken? Laten we ons angst inpraten, waardoor we niet meer naar de markt durven? Als we dat doen dan heeft IS gewonnen. Of zeggen we: ‘wij gaan gewoon naar de markt, een restaurant en naar een sportwedstrijd! Wij gaan want dit is onze manier van leven en die laten we ons door jullie niet afnemen’!

Laten we onze kracht inzetten! Ons geloof in de vrije open samenleving! Als het waar is wat Adjiedj Bakas in februari in de Volkskrant schreef dat: “Wat IS betreft is nu de tweede geprofeteerde kalifaatperiode begonnen. Die luidt ook het begin in van het Einde der Tijden, dat gepaard gaat met een massale en apocalyptische strijd tussen de troepen van het kalifaat en de ongelovigen. Laten we dan massaal naar de markt gaan en IS uitnodigen om ook te komen. Dan kunnen we met elkaar in gesprek gaan. Dan kan IS ons met woorden proberen te overtuigen van hun gelijk. Mocht hen dat niet lukken en IS wil het uitvechten, laten we het dan op de markt uitvechten. Uitvechten met blote handen! Dan bekorten we de strijd en kunnen we daarna verder! Als IS werkelijk gelooft in de kracht van haar boodschap dan neemt ze deze uitnodiging aan!

6 gedachtes over “Angst, IS en het marktplein

 1. Monique

  Helaas is het daar te laat voor. Bang ben ik, ja! Angst voor de toekomst. Ja! In de eerste plaats voor mijn geliefden, en daarnaast voor elk individu op deze aardkloot. De laatste oproep zou mooi zijn, maar is een utopie.

  Like

 2. Dag Monique,

  Ik denk niet dat het te laat is om van de kracht van onze vrije, open samenleving uit te gaan. Als het daarvoor te laat zou zijn, dan hebben we al verloren. Meegaan in de geweldsspiraal is, denk ik, heilloos. Dat is uitgaan van hun kracht. Dan winnen we wellicht de slag tegen IS, maar verliezen we de oorlog. We verliezen onze geloofwaardigheid bij mensen die kritisch ten opzichte van de Westerse wereld staan. En met die geloofwaardigheid is het nu al niet zo best gesteld. Door eerlijk in gesprek te gaan, maken we een goede kans. In dat gesprek zullen we moeten erkennen dat we zelf niet altijd conform de standaarden die we voor anderen hanteren, gehandeld hebben.

  Like

  1. Monique

   Dag Frans,

   Het zijn criminelen die willens en wetens oorlog en verderf zaaien in naam van een geloof dat ze hiervoor misbruiken. Je kunt de hele wereld en de geschiedenis erbij betrekken, maar daar gaat het niet om. Je moet altijd in dialoog blijven met je omgeving. Maar criminelen, en IS is niets anders, die terreurdaden verrichten en dat doen in naam van God, moet je voor het gerecht slepen.

   Like

 3. Dag Monique,

  Inderdaad moet je mensen die deze daden plegen voor het gerecht slepen. Want dat is waar het in een open en vrije samenleving om gaat. Dat is juist de kracht van onze samenleving. En via dat gerecht ga je ook het gesprek aan. Dat is ook onze manier van het gesprek aangaan. Een gesprek waarmee wij aangeven dat wat je ook gedaan hebt, je het recht hebt op een eerlijk proces. En als je dan schuldig wordt bevonden, dan wacht je een straf. Zo doen wij dat en niet via onthoofdingen zonder proces en het neerschieten van onschuldigen. Dat is het antwoord van een open, vrije rechtsstaat. Alleen handelen we (de westerse wereld) niet overal zo. Als terroristen worden opgespoord en deze worden vervolgens geliquideerd door een raket afkomstig van een drone dan wordt er ook wat anders gezegd. Zeker als daarbij ook anderen dan de vermeende terrorist het slachtoffer zijn.Dan is ons gedrag anders dan wij preken.

  Like

 4. Monique

  Dag Frans,

  Laat een ding duidelijk zijn. In wezen denk ik ook dat je geweld niet met geweld moet oplossen, maar de geitenwollensokkenaanpak is niet de oplossing bij deze gasten. In tijden van oorlog vallen altijd onschuldige slachtoffers en dat vind ik verschrikkelijk. Maar de meeste onschuldige slachtoffers maken ze zelf, zie de berichten van massagraven, afslachtingen en verkrachtingen aldaar met daarbij ook de aanslagen in de westerse wereld. Laten we daar nu net zelf in vrede willen wonen. In hun ogen zijn wij ongelovigen dus potentiële slachtoffers.

  Like

 5. Dag Monique,

  Waar voor moet worden uitgekeken, is het meegaan in het IS frame van de werkelijkheid. IS spreekt van een oorlog. Dat zouden wij niet moeten doen. Het is geen oorlog en we zijn niet in oorlog. Hier maken Westerse leiders, denk ik, een vergissing. Door in oorlogstermen te denken, praten en handelen, wordt het een wij tegen zij. En veel mensen in deze wereld weten niet bij welke wij of zij ze horen. Ik persoonlijk hoor niet bij de zij (IS) maar of ik bij de wij hoor, hangt er helemaal vanaf wat die wij gaat doen. Bush junior richtte veel schade aan met zijn uitspraak ‘als je niet voor ons bent, dan ben je tegen ons’. Ik denk dat er zo heel veel mensen zijn.

  Daarom zou een antwoord op dergelijke terreurdaden meerdere niveaus moeten bevatten. De terroristen, moordenaars en verkrachters moeten worden vervolgd en moeten terecht staan. Dat moet de insteek zijn, niet hun dood. Want als hun dood de insteek is, wat is dan het verschil met hun denken? Natuurlijk kan het zijn dat er bij een arrestatie slachtoffers vallen. Voor andere mensen moet er een samenbindend verhaal komen. Bij dat verhaal hoort echte interesse in de ander. In zijn gevoelens, ideeën en belevingen. Hiervoor is het nodig dat alle partijen bereid zijn om te luisteren en hun ‘waarheden’ en ‘stokpaardjes’ ter discussie te stellen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.