Urk en Trump

“Losgeslagen tuig, onacceptabel. Dit is idioot gedrag dat hoort te stoppen,” aldus premier Rutte. “Waarom wordt het leger niet ingezet? Maak de PVV de grootste partij in 2021 en ik zet al het criminele tuig ons land uit, inclusief hun familie.” De reactie van PVV-leider en enigst lid Geert Wilders. “Snijden in subsidies en uitkeringen die worden verstrekt aan huishoudens waar deze herrieschoppers toe behoren is wellicht een mogelijkheid. Als de ouders geen normen en waarden kunnen overbrengen aan hun kinderen, moeten we hen misschien met de harde hand herinneren aan de normen en waarden die gelden in onze samenleving,” betoogt het Haagse CDA-gemeenteraadslid Kavish Partiman. Nee, deze uitspraken zijn niet gedaan na de vernieling van een GGD-teststraat op Urk. Het waren de reacties van politici op de rellen in Den Haag en Utrecht afgelopen­­ zomer. Dat verbaast.

Bron: Nederlands Instituut voor Militaire Historie/Wikimedia Commons.

Het verbaast omdat het in al deze gevallen om jongeren gaat die regels overtreden, zaken vernielen en in brand steken en het gevecht met de politie aangaan. Identiek gedrag dus dan zou je ook een identieke reactie verwachten. Dan zou je verwachten dat de premier deze Urker jongeren losgeslagen tuig zou noemen die idioot gedrag vertonen. Dan zou Wilders moeten pleiten voor het inzetten van het leger op Urk of wellicht het sturen van een kanonneerboot naar de haven. Dan zou ergens een CDA-er moeten roepen dat er in uitkeringen en (visserij)subsidies moet worden gesneden omdat de ouders geen normen en waarden aan hun kinderen kunnen overbrengen. Nee, niets van dit alles, alleen een grote stilte. Nu kan het eraan liggen dat de tijd sinds de rellen te kort is om te reageren. Het vreemde is echter dat bij de ‘zomerrellen’ de reacties bijna real time werden gegeven.

Zou het dan aan de aanleiding voor de rellen kunnen liggen? Op Urk is de avondklok ditmaal de aanleiding. Ditmaal, want van een avondklok was tijdens de eerdere rellen van bijvoorbeeld november en december vorig jaar nog geen sprake. Als we het dan wat breder zien, dan zouden het de coronamaatregelen kunnen zijn? De aanleiding voor de ‘zomerrellen’ was vooral verveling.

Ik vrees echter dat dit niet de reden is van het uitblijven van dergelijke reacties. Ik vrees dat het meer te maken heeft met de achtergrond van de rellende jongeren. Als mijn vrees gegrond is, dan zou dat wel heel erg schadelijk zijn. Dan is er namelijk spraken van discriminatie. Dan wordt de ene groep rellende jongeren milder behandeld dan de andere puur en alleen vanwege hun achtergrond. Van de PVV kunnen we dat verwachten. Die partij wil immers iedereen met de achtergrond van de ‘zomerrellers’ liefst het land uit. Dat wordt lastig bij die Urker jeugd omdat die precies de achtergrond heeft van Wilders ideale land.

De ongelijkheid in reactie van de VVD en het CDA toont een overeenkomst met de reactie van vele Republikeinen in de VS op de Black Lives Matter protesten aan de ene kant en de bestorming van het Capitool aan de andere kant. De eersten worden hard veroordeeld en de tweede worden met mildheid bekeken. En, nu ik toch vergelijk met de VS, is er nog een bijzondere overeenkomst. In de VS was er iemand die uitnodigde tot de bestorming van het Capitool, een president die ‘mee zou marcheren’ maar dat vooral deed voor zijn tv-scherm in het Witte Huis. Op Urk waren er partijen die de burgemeester opriepen om de avondklok niet te handhaven, zo is te lezen bij De Stentor Hart voor Urk (coalitie, red.) en PVV (oppositie, red.) hebben in de vorm van schriftelijke vragen eigenlijk de burgemeester opgeroepen om de avondklok te negeren (via Twitterberichten van PVV Urk-politici is een boodschap van die strekking inderdaad terug te vinden, de partij zegt daarin alles te doen zodat de avondklok niet gehandhaafd wordt op Urk.). Niet handhaven die avondklok, was hun verzoek aan de burgemeester.”

Nu is voorstellen om naar het Capitool te lopen niet meteen het ‘bevel’ geven tot de bestorming ervan. En ook het verzoeken om regels te negeren is geen ‘bevel’ om zaken te vernielen. Het zijn echter wel voorbeelden van politici die oproepen om de wet te negeren. Trump negeerde een verkiezingsuitslag, die volgens de regels van het spel tot stand zijn gekomen. De Urker raadsleden negeerden een, volgens de regels van het spel tot stand gekomen, besluit. Als politici binnen onze democratie oproepen om de regels te negeren, dan is dat reden voor grote bezorgdheid. Net zoals het optreden van de VVD en het CDA reden is tot grote zorg.

­­

2 gedachtes over “Urk en Trump

 1. Frits Leenders

  Beste ballondoorprikker. Je hebt helemaal gelijk. Wat mij inzake het VS verhaal wel stoort is dat het BLM gebeuren hier in de pers eenzijdig belicht werd en wordt. Alleen al de veroorzaakte schade was enorm. Na 9/11 de grootste particuliere verzekeringsschade. Veel (grote) bedrijven hingen pro- BLM spandoeken op hun gebouwen. Niet in eerste instantie uit sympathie voor het BLM gebeuren maar om te voorkomen dat hun gebouwen in de fik gestoken werden.

  En zeker is de Amerikaanse politie zwaar racistisch te noemen. Maar veel is ook gelegen in het feit dat men zeer slecht opgeleid en getraind is en gemiddeld het niveau veel te laag is. Een land waar zoveel mafkezen met een wapen lopen te zwaaien en waar een groot deel dit ook nog doet onder invloed van drugs en alcohol, is niet te vergelijken met Nederland. In Nederland wordt bij een dergelijke situatie een AT ingezet en die schieten na 1 waarschuwingsshot gericht als je hun bevelen niet opvolgt. Als dit in Nederland zich op zo’n grote schaal zou voordoen dan zouden er waarschijnlijk ook veel mensen doodgeschoten worden door de politie. Want al die mensen onder invloed met een wapen luisteren niet, volgen geen bevelen op.

  In dergelijke situaties zou de politie in de VS moeten voldoen aan eisen die aan speciale eenheden gesteld worden. Die in kleine groepjes opereren en die moeten proberen om zonder al te veel geweld te dealen met zwaar gewapende agressieve burgers (Irak, Afghanistan) Dit vergt een enorme mentale en fysiek beheersing en een redelijk hoog intelligentie niveau.
  Maar de meeste Nederlandse journalisten hebben geen flauw benul van dit soort zaken en blaten elkaar na. En als in jouw ogen ieder blanke politieman zo wie zo al een racist is dan kijk je ook niet verder.

  Als je de hele film van 1 uur (!) ziet van de bodycams inzake de aanhouding van George Floyd dan krijg je toch een ander beeld. Naar Amerikaanse normen (handen boven op stuur, handen laten zien) had de politie die man al 3 keer mogen neerschieten. De man stond bekend als vuurwapengevaarlijk en was zwaar onder invloed. En daarmee praat ik het niet goed, maar het verhaal is veel meer genuanceerd. Net als dat verhaal van die blanke jongen die 3 mensen neerschoot. Ook die (uitgebreide) beelden die CNN niet laat zien, laten een heel ander verhaal zien. In de Nederlandse pro BLM -pers werd gebruld dat, als het een donkere was geweest, hij door de politie was doodgeschoten. Maar op de video is te zien dat hij zich aan de politie overgeeft zoals een beroepsmilitair dat zou doen. Als iedereen die gewapend is zich bij aanhouding zo zou gedragen dan vielen er de helft minder doden.

  En natuurlijk is het goed dat die ene mafkees geen president meer is en zou hij vervolgd moeten worden voor het in gevaar brengen van de democratie maar sec gezien viel die bestorming van het witte huis wel mee. Het is natuurlijk gruwelijk en een grote shock dat een stelletje idioten in staat was om het hart van de Amerikaanse democratie binnen te drinken. Maar als het een echte bestorming was geweest van gewapende Hillbillies dan waren er veel en veel meer als 4 doden gevallen. Dan had die zwarte bewaker die die trappen oprende geen enkele kans gehad. Bij de grote BLM manifestaties, plunderingen zijn er veel meer doden en gewonden gevallen en is veel en veel meer schade aangericht. Daar heeft de Nederlandse TV ook niet veel van laten zien.

  War je maar heel weinig over hoort, leest zijn zaken als.
  De meeste discriminatie is ontstaan door hoe er is omgegaan door politici met het aspect wonen / schoolgaan. Voor een heel groot deel is dit uit de koker van de Democraten gekomen. Het 3 strikes -out verhaal, waardoor de zwarte gemeenschap hard geraakt is, is afkomstig van meneer Clinton. Trump wordt geassocieerd met de Muur maar Obamma heeft waarschijnlijk meer meters gemaakt maar sprak er wijselijk niet over. Ook heeft hij waarschijnlijk meer doden op z’n geweten in het Midden -Oosten dan Trump en Poetin bij elkaar. Trump, hoe maf hij ook is, stopte de oorlog in Afghanistan waarvan ook Obamma al eerder wist dat die niet te winnen was, nutteloos was.
  Kamila Harris stond bekend als een hardvochtige aanklager. En van het meest gediscrimineerde deel van de bevolking, de Native Americans hoor je niets.

  Like

 2. Frits Leenders

  Maar ik ben blij dat Joe Biden gekozen is. Al had ik liever een Bernie Sanders gezien.
  Maar die ongenuanceerde berichtgeving van journalisten die vooringenomen zijn, van welke kant dan ook, dat is zeer storend.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.