Witwasprogramma

“‘Ik zie geen kleur.’ Zeven jaar geleden zei ik zelf nog vol overtuiging als het over racisme ging. Nu, zeven jaar later, schaam ik me als ik het teruglees. En schaam ik me plaatsvervangend als ik het iemand hoor zeggen.” Zo begint een artikel van Rob Wijnberg bij De Correspondent. In het artikel legt Wijnberg uit wat hij heeft geleerd van het: “luisteren naar wat mensen die er daadwerkelijk ervaring mee hebben erover zeggen.” Nu gaat het mij niet om Wijnbergs verandering van gedachten, maar om een reactie van OluTimehin Adegbeye. Zij schrijft voor de Amerikaanse versie The Correspondent. Ik moest een paar keer slikken toen ik las wat ze schreef.

WORD LEADERS ARE BRAINWASHING ALL MANKIND" | Um... WORLD LE ...
Bron: Flickr

Adegbeye in haar reactie: “And because of the way racism functions, white people are socialised to dismiss, disbelieve or discredit the ideas and words of black people or people of colour.” Daar wordt nogal wat beweerd: ‘door de manier waarop racisme werkt, zijn blanken gesocialiseerd om ideeën en woorden van mensen met een andere huidskleur ter zijde te schuiven, niet te geloven en in diskrediet te brengen.’ Blanken worden dus gehersenspoeld door racisme? En het wordt niet geformuleerd als een vraag, nee het wordt geponeerd als een feit.

Zoals menigeen terecht beweert, moet je over racisme niet debatteren, je moet het bestrijden. Wat we echter wel moeten bestrijden zijn de bijzondere theorieën die de, om ze zo maar te noemen, activisten hanteren. Wat hebben we al voorbij zien komen? In mijn vorige Prikker besteedde ik aandacht aan de bijzondere redenering dat racisme door zwarte mensen tegen blanken niet bestreden hoeft te worden. Al meer dan eens heb ik het bijzondere ‘culturele archief’ van Gloria Wekker besproken. Recentelijk nog in een Prikker met die naam. Of het gemak waarmee achterstanden van mensen worden verklaard door ‘racisme’ te roepen. Ook de sociale theorie van de ‘intersectionaliteit’ heb ik al meer dan eens van kritische kanttekeningen voorzien. Helaas wordt kritiek op hun theorie door de aanhangers ervan meestal geïnterpreteerd als een bevestiging van hun gelijk. Een bevestiging die een inhoudelijke reactie op de kritiek niet meer nodig maakt. En ook het gebruik om ‘op de man’ te spelen door niet op de kritiek in te gaan maar de degene die de kritiek levert te diskwalificeren.

Agdebeye gaat nog een stapje verder. Ze beweert dat blanken worden gehersenspoeld om mensen met een andere huidskleur in diskrediet te brengen en aan de kant te schuiven. Wie heeft dan dat, om het zo te zeggen, ‘witwasprogramma’ bedacht waarmee de blanken worden gehersenspoeld? En, wanneer is dat bedacht en ingevoerd? Nee, ik vrees dat deze theorie gewoon in het rijtje met de ‘5G en corona’, ‘pizzagate’ en de ‘flat earthers’ past. En wat bijzonder is, niemand van haar mede-correspondenten bevraagt haar hierover en stelt wat zij zegt ter discussie.

En wat het echt bijzonder maakt. Agdebeye maakt deze opmerking in een gesprek over racisme. Grenst haar opmerking niet aan racisme? Worden blanken hier niet gestigmatiseerd?

4 gedachtes over “Witwasprogramma

 1. Fons Wijers

  ‘Ik zie geen kleur’ betekent natuurlijk dat het je bij een interactie niet uitmaakt wat voor kleur iemand heeft. Daar hoeft Rob Wijnberg zich niet voor te schamen. Ik las ergens dat een zwart iemand op zo’n uitspraak reageerde: ‘Maar ik wil wél dat je mijn kleur ziet!’ Die had m.i. de intentie niet begrepen.
  Dat blanken worden gehersenspoeld om anders gekleurden aan de kant te schuiven… daarvan heb ik nooit wat van gemerkt. Ik vraag me af waar dat op is gebaseerd.
  Los daarvan moet discriminatie op basis van kleur of achtergrond worden bestreden. Dat daarnaast mensen vaak klitten met anderen die op hen lijken, tjsa, dat is van alle tijden.

  Geliked door 1 persoon

   1. Beste Knertel,

    Ik laat die vijf tips toch maar aan me voorbij gaan. Ik heb geen zin om me de resterende tijd op deze Aarde bezig te houden met de vraag ‘wat het betekent om blank te zijn’. Die tijd besteed ik liever aan andere zaken. Zaken als wat kan ik betekenen voor de mensen om mij heen? Bovendien komt het beeld van ‘wit huiswerk’ dat uit deze tips naar bovenkomt, bij mij nogal racistisch over. Het doet voorkomen dat alleen blanken zich schuldig maken aan racisme.

    Like

 2. Knertel

  Ook ik laat de kans om mezelf te verbeteren toch maar schieten. Het is in deze Coronatijd al moeilijk genoeg om in de openbare ruimte te manoeuvreren, daar hoeft wat mij betreft het voortdurend op eieren lopen om kwetsbare zieltjes te ontzien niet bij.
  Het is nogal een veeleisend programma met weinig ruimte voor een gewoon leven. Ben benieuwd of er mensen zijn die dit serieus oppakken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.