Vluchtelingen uit Venezuela

Ruim een jaar geleden presenteerde VVD’er Malik Azmani trotst dé oplossing voor het vluchtelingen probleem: de opvang in de regio. Een van mijn eerste prikkers, was daaraan gewijd. Centraal stond de vraag hoe je bepaalt welk land of gebied bij welke regio hoort. Ik schreef: Met onze eilandjes in het Caribisch gebied horen we ook tot de regio aldaar. Dus iedereen op de vlucht uit Venezuela is welkom?” 

Antillen

Illustratie: eropuit.blog.nl

Azmani’s VVD-college Han ten Broeke vreest, zo valt bij ThePostOnline te lezen dat dit nu wel eens werkelijkheid kan worden. Ten Broeke pleit voor maatregelen:“Nederland kan deze situatie niet blijven negeren, en de Caribische landen evenmin. Zeker aangezien de eilanden makkelijk als springplank naar Nederland kunnen worden gebruikt, doet Nederland er goed aan de eilanden te dwingen tot het nemen van preventieve maatregelen. Een tweede migratiefront kan ons Koninkrijk simpelweg niet aan. Laten we daarom dit keer op tijd zijn en het naïeve ‘wir schaffen das‘ verruilen voor adequate grensbewaking en wetgeving en zo nodig afspraken met andere landen in de Caribische regio.” 

Beste meneer Ten Broeke, waarom wilt u ‘adequate grensbewaking’? Die is er toch al? Of bedoelt u wat anders? Bedoelt u wellicht een vorm van grensbewaking waarbij vluchtelingen geen kans krijgen? Marineschepen voor de kust van Venezuela die bootjes met vluchtelingen terugsturen? We kunnen een ‘tweede migratiefront’ immers niet aan.

Maar meneer Ten Broeke, is Nederland niet gewoon aan de beurt met het opvangen van die vele Venezuelaanse vluchtelingen? Uw partij is toch de verzinner en grote voorvechter van het principe ‘opvang in de regio’. Welnu, is Venezuela niet onze regio? Het ligt, zoals u zelf schrijft, slecht dertig kilometer van ons koninkrijk. Als dat niet ‘de regio’ is, wat is dan wel de regio? Brussel ligt verder van onze grens, net als Duisburg en Dusseldorf.

Bent u en uw partij afgestapt van uw beleid en principe van opvang in de regio? Of is het toch zoals ik in die eerdere prikker schreef: “Opvang in de regio is een opportunistisch argument met als doel om in ieder geval nooit bij de regio te horen als het om vluchtelingen gaat.”

5 gedachtes over “Vluchtelingen uit Venezuela

 1. Fons Wijers

  Een vluchteling is iemand die vanwege gegronde vrees voor vervolging (vanwege ras, religie, politieke overtuiging) zijn land ontvlucht. Voor zover mij bekend is die vrees niet zozeer aan de orde in Venezuela. Als er mensen weg willen is het vanwege de economische omstandigheden. De discussie moet daarom niet getrokken worden in de sfeer van vluchtelingenopvang (in de regio). Dat mensen naar een buurland willen vanwege betere omstandigheden is begrijpelijk, maar geen reden om ze daar ook toe te laten. Ze kunnen zich beter inzetten om de situatie in het eigen land te verbeteren.

  Like

  1. Dag Fons,
   Ten Broeke vreest dat het aan de orde gaat komen als de situatie in Venezuela nog wat verandert. Bovendien heeft die economische situatie een politieke achtergrond.

   En in een ideale wereld zouden mensen zich beter kunnen inzetten om de economische situatie in eigen land te verbeteren. Maar gaat dat niet ook op voor de ICT’er uit India die ze in Brainport Eindhoven zo graag binnen halen? Zou die niet ook in India moeten blijven en zouden wij hem niet in India moeten laten omdat het beter is voor de economische ontwikkeling van India? En hoe zit het met de rijke ondernemer of autoracer die Nederland verruilt voor het gunstige belastingklimaat van Monaco?

   Met andere woorden, meten we niet met twee maten? Kansrijke migranten zien we graag komen, want die kunnen bijdragen aan onze economie en kansloze moeten wegblijven want die gaan alleen maar wat kosten. Dit terwijl die kansrijke het best instaat zijn om hun eigen land te helpen.

   Geliked door 1 persoon

 2. Fons Wijers

  Mijn punt is dat een onderscheid moet worden gemaakt tussen immigratiebeleid en vluchtelingenbeleid. Dat zijn twee geheel verschillende kwesties. Het is niet juist om mensen die op zoek zijn naar betere economische omstandigheden te benoemen als vluchtelingen. Bij migratie mag je eisen stellen (toegevoegde waarde voor het land van ontvangst). Vluchtelingen die voor hun leven vrezen moeten opvang worden geboden voor zolang de dreiging bestaat.

  Like

 3. Pingback: Permanent ad hoc beleid – Ballonnendoorprikker

 4. Pingback: Probleem van de vluchteling – Ballonnendoorprikker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.