Bier, sigaretten en wiet

Hangt u op de bank met een biertje of gaat u er dagelijks voor naar de kroeg? Laat u uw werk of school schieten om nog even een fles jonge klare naar binnen te werken? Drinkt u er lekker op los? Vervalt u met andere woorden in ledigheid omdat het in Nederland legaal is om alcohol te kopen en te drinken? Denken sommigen van jullie erover om de stap van drank naar misdaad te maken?

Volgens René van Rijckevorsel, plaatsvervangend hoofdredacteur van Elsevier, gaat dat wel gebeuren als de teelt van wiet legaal wordt: “Een overheid die drugs voorziet van een stempel van goedkeuring, zegt tegen zijn burgers: blow er lekker op los, blijf lekker in je luie bank hangen, school is niet belangrijk.” Van Rijckevorsel richt zich in zijn artikel in Elsevier tot het VVD-congres alwaar VVD’ers uit Zuid-Nederland pleiten voor regulering van de wietteelt. Een bijzondere redenering.

alcohol

Illustratie: DrugsForum.info

Alcohol is, net als tabak ,legaal te gebruiken. Geeft de overheid daarmee een ‘stempel van goedkeuring’? Een pakje sigaretten bevat al jaren teksten als: ‘Roken is dodelijk’ al dan niet aangevuld met ‘Roken is schadelijk en brengt u en anderen om u ernstige schade toe’ en ‘Rokers sterven jonger’. Teksten die er verplicht op moeten staan. De overheid heft extra accijns op tabak en ook op alcohol om het gebruik te ontmoedigen. Tabaksreclames zijn verboden, alcoholreclames zijn aan beperkende regels gebonden. De overheid initieert en subsidieert vele anti-rook en anti-drinkcampagnes. Lijkt de overheid hiermee niet te willen zeggen ‘doe het niet, het is niet goed voor u’ en legt de vrijheid van het gebruik bij de burger?

Als we dit vergelijken met de teelt en het gebruik van wiet, wordt het wrang. Teelt en handel is verboden, gebruik niet. Van Rijckevorsel is bang dat legalisering leidt tot: “‘staatswiet’ met mindere werking en illegale wiet die je knock-out slaat.” Aan de teelt en het product worden nu geen eisen gesteld, nu kan er dus ook knock-out wiet zijn en mildere. Tabaksfabrikanten moeten nu meewerken aan de ontmoediging van hun product (de teksten op de pakjes), wietfabrikanten niet. Tabak en alcoholgebruik worden ontmoedigd via accijnzen, wietgebruik is accijnsvrij.

Ja, bij overmatig gebruik van wiet liggen psychoses en schizofrenie op de loer. Bij overmatig alcoholgebruik levercirrose en Korsakov. Bij overmatig tabaksgebruik diverse vormen van kanker. En als softdrugs: “vooral funest (zijn) voor de zwakkeren in de samenleving,”  geldt dat dan niet ook voor alcohol en tabak?

Het gebruik van tabak en alcohol is door alle maatregelen flink verminderd. Zou hetzelfde niet ook kunnen gebeuren met wiet?

2 gedachtes over “Bier, sigaretten en wiet

 1. Richard

  Ballonnendoorprikker, je quote dat de legalisering van softdrugs: “vooral funest (zijn) voor de zwakkeren in de samenleving,” en je stelt dan de vraag: “geldt dat dan niet ook voor alcohol en tabak?” Ik ben dan benieuwd naar de definitie van ‘zwakkere’. Vaak wordt dan gedoeld op een groep met lage opleiding en laaggeschoolde werk of zonder werk. Maar klopt dit beeld wel als het gaat om verslavingen? Zijn er ook niet juist veel hoger opgeleiden in zeer goede posities die zich te buiten gaan aan overmatig drank- en drugsgebruik vanwege stressvol werk en het feit dat zij het kunnen betalen? Zijn zij dan ook niet de ‘zwakkere’ als het gaat om controle over je eigen leven?

  Geliked door 1 persoon

 2. Beste Richard,

  Je hebt gelijk dat het begrip ‘zwakkeren’ hier een andere invulling moet hebben. Als je het mij vraagt dan zijn zwakkeren mensen die om welke redenen dan ook gevoelig zijn voor verslaving van welke soort dan ook.

  Ik had dezelfde vraag als jij bij het artikel van Van Rijckevorsel alleen doet de precieze definitie van ‘zwakkere’ er in mijn betoog niet toe. Mij gaat het erom dat Van Rijckevorsel aangeeft dat ‘zwakkeren’ risico lopen bij legalisering van wietteelt. Waarop ik me afvroeg of dat niet ook voor alcohol en tabak opgaat.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.