Klein bier

In de Volkskrant viel te lezen dat de Nederlanders afgelopen jaar meer bier zijn gaan drinken. De grootste bijdrage in die groei kwam van alcoholvrije bieren zoals radler. Mooi voor de betreffende bedrijven dat hun omzet groeit, toch knelt er iets.

Bier

Foto: www.dehorecabazaar.nl

Bier is toch een alcoholische drank? De Vandale bevestigt dit: “alcoholische drank, uit hop en gerst gebrouwen.” Hoe kunnen alcoholvrije drankjes bijdragen aan de bier verkoop? Er zit geen alcohol in, dus dan kan het toch geen bier zijn? Het is dan toch gewoon frisdrank: “meestal koolzuurhoudende, alcoholvrije drank; limonade,” aldus diezelfde Vandale. Als we de radlertjes bier noemen, waarom worden cola, seven-up en cassis dan niet ook bier genoemd?

Een fenomeen dat zich niet alleen beperkt tot bier en frisdrank. Neem de vegetarische hamburger.

Een hamburger is, naast een inwoner van de Duitse stad Hamburg, ook een: “schijf gebraden gehakt.” Een schijf die meestal met uitjes, augurken, een blaadje sla, wat mosterd en ketchup op een broodje wordt geserveerd. En gehakt is: “fijngehakt of gemalen vlees.” Nu is een vegetariër: “iemand die geen vlees of vis eet.”

En nu we toch bezig zijn: de vegetarische slager. Die heeft meer geluk. Tenminste als hij iemand is: “die de dood van velen op zijn geweten heeft; een wreedaard.” Als hij zelf geen vlees eet dan is hij een vegetarische slager. Maar die wordt er niet mee bedoeld. De vegetarische slager maakt en verkoopt vegetarische hamburgers, – kipnuggets en allerlei andere vleesvervangende producten. Dan wordt het dubieus. Dan is hij geen slager. Want een slager in die betekenis is: “iemand die vlees en vleeswaren in het klein verkoopt.”

Zijn alcoholvrij bier, een vegetarische hamburger, – kipnugget  of – slager geen voorbeelden van een contradictio in terminis? Zijn ze niet net zo onmogelijk als een vierkante cirkel? Wordt onze taal geen rommeltje als we er ‘vierkante cirkels’ in toestaan? Zouden we niet veel voorzichtiger en vooral veel preciezer met onze taal moeten zijn?

Of maak ik me nu druk om iets onbelangrijks? En dus een andere vorm van bier volgens de Vandale: klein bier?

7 gedachtes over “Klein bier

 1. Al bij het begin van je blog moest ik denken aan “de vegetarische slager”. Inderdaad, geen slager, want werkt niet met vlees. Bij alcoholvrij bier ligt dat, gedeeltelijk, anders.

  De basisingrediënten voor bier zijn water, hop, graan en gist. De laatste is noodzakelijk om suikers om te zetten in alcohol. Je raadt het al, alleen het laatste ingrediënt ontbreekt in de alcoholvrije varianten. Daarnaast wordt er één en ander toegevoegd, met name in het geval van radlers. Dat is echter weer niet anders dan ‘speciaalbieren’, waar veelal kruiden en/of vruchten worden toegevoegd. Een deel van het proces en ingrediënten van alcoholvrije bieren is daarom vergelijkbaar met bieren waarin wel alcohol verwerkt zit.

  De vraag is nu of de definitie van “bier” die in de VanDale staat een aanpassing behoeft. Dat lijkt mij, in dit geval, geen onlogische gedachte. Bier zou je dan prima kunnen begrijpen aan de hand van het “brouwproces” waarbij gist één van de mogelijke toevoegingen is. Zo sluit je ook weer andere dranken als cola, seven-up en cassis uit.

  Like

  1. Al sinds het begin der ‘biertijden’ bevat bier alcohol. Dat is een van de kenmerken van bier. Dat verwijderen maakt het tot een ander product. Ook al wordt het volgens bijna hetzelfde proces gemaakt. Ik hou toch liever vast aan de oude definitie en aan de alcohol in mijn bier.

   Liked by 1 persoon

   1. Sowieso ga ik vooralsnog ook voor alcohol in mijn bier. Overigens kan dat ook in “alcoholvrij” bier. Daar mag nog 0,1% alcohol in verwerkt zitten 😉

    Like

   2. Ik heb moeite met een te strikte handhaving van een definitie. Het is immers ‘maar’ een definitie. Het gaat om het gebruik. Vergelijk het met de wet. Die is ook niet zo zwart/wit zodat die vertelt wat een rechter moet doen. Immers, anders zou deze allang vervangen zijn door een robot. Hij handelt naar de geest van de wet in plaats van de letter. Zo zou men, volgens mij, ook met definities om moeten gaan. Zo ook in het geval van alcoholvrij bier, waar in ieder geval een groot deel van de grondstoffen en maakproces identiek zijn aan bier met alcohol.

    Met het op deze manier hanteren van definities moet je wel uitkijken voor een hellend vlak, perspectief enzovoorts. Interessant om over na te denken in een ander blog, ook met het oog op definities van terrorisme/vrijheidsstrijd of bijvoorbeeld euthanasie/moord.

    Like

   3. Moeite met de strikte handhaving van de wet, kan ik me goed voorstellen. Een wet heeft een letter en een geest en voor mij is de geest belangrijker dan de letter. Met woorden ben ik iets strikter. Als we daar te veel ruimte laten, dan praten we te veel en vrolijk langs elkaar.

    Zou het bijzondere van het woord terrorist niet zijn dat we het wel ongeveer allemaal eens zijn wat een terrorist is, maar niet wie een terrorist is? Want dan is bijvoorbeeld voor de één een PKK’er een terrorist en voor de ander een vrijheidsstrijder. Zo waren de nationalisten in Nederlands-Indië voor de Nederlandse regering terroristen, zij zagen zichzelf als vrijheidsstrijders en vonden daarin de Verenigde Staten aan hun zijde. Terwijl de Verenigde Staten soortgelijke vrijheidsstrijders een paar jaar later in Vietnam, als terroristen zag.
    Eens over de definitie maar niet optie die moet worden geplakt?

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.