Gratis en niet voor niets

“Als niets meer helpt, moeten de bergruimtes in de cabine misschien gewoon groter worden.” Zo valt te lezen in een artikel bij de Volkskrant. In het artikel met de titel “Koffer is melkkoe én kostenpost voor luchtvaart” worden allerlei manieren besproken die vliegmaatschappijen bedenken om het ‘kofferprobleem’ op te lossen. Het kofferprobleem bestaat uit de toenemende hoeveelheid handbagage zoals koffers en taxfree inkopen, die  passagiers meenemen. Die hoeveelheid zorgt voor ruimtegebrek en extra tijd bij het in- en uitstappen.

Bron: Wikimedia Commons

Aan ideeën geen gebrek. Van twee tickets kopen, één voor jezelf en één voor je handbagage tot je bagage al eerder op vakantie sturen dan dat jezelf gaat. Je koffer staat dan, als de reis goed gaat, al in je hotel op je te wachten. Ook bagage inchecken in de parkeergarage is een mogelijkheid. Dat scheelt immers wachtrijen op de luchthaven. En natuurlijk ook de optie uit het citaat waarmee ik begon: grotere bergruimtes in de cabine. 

In het artikel wordt geconstateerd dat de luchtvaartmaatschappijen de problemen voor een deel aan zichzelf te wijten hebben: “Door de gratis ruimbagage af te schaffen of het inchecken van koffers duurder te maken, melden passagiers zich bij de vliegtuigtrap met meer en zwaardere handbagage.” Nu is ‘gratis’ ruimbagage een rekbaar begrip. Vroeger kocht je een vliegkaartje en dan kon je gewoon je koffer meenemen. Dat zat ‘bij de prijs inbegrepen’. Vervolgens kwamen er prijsvechters die met lage prijzen voor kaartjes gingen stunten. Maar wel kaartjes exclusief een hapje en een drankje en zonder plek voor de bagage in het ruim. Daarvoor moest je extra betalen. Net als voor een vaste plek, ‘snel instappen’ en nog wat andere zaken. Wel kon je een handkoffertje gratis meenemen. Dit model hebben bijna alle maatschappijen overgenomen. ‘Gratis’ was vroeger niet voor niets. Wel is het nu iets goedkoper als je afziet van ruimbagage.  

Dit nieuwe model zorgde ervoor dat de maatschappijen op alle losse onderdelen naar winstmaximalisatie zochten. Het bekostigen van ruimbagage zorgt voor minder ruimbagage en die ruimte kan weer worden verkocht aan mensen of bedrijven die alleen spullen willen versturen. Bijvoorbeeld de reiziger die zijn bagage ‘vooruit’ gaat sturen. Het bekostigen van ‘handbagage’ biedt weer een nieuwe mogelijkheid tot winstmaximalisatie.

Vreemd is het daarom niet dat één optie niet in de lijst staat. De optie om het omgekeerde te doen dan waarmee het is begonnen. Door bijvoorbeeld bij het ticket ‘gratis’ 25 of 30 kilogram ruimbagage weg te geven. ‘Gratis’ onder gelijktijdige verhoging van de prijs van het kaartje. Immers ‘gratis’ is nooit voor niets. Zou dat er niet voor kunnen zorgen dat de stress in de cabine vermindert? Zou dat niet een hoop schelen aan aanpassingen in vliegtuigen, luchthavens en parkeergarages? Zou dat de reistijd niet wel eens kunnen versnellen? En zou die winst in tijd niet weleens de grootste winst kunnen zijn voor zowel de passagier als de maatschappij? 

4 gedachtes over “Gratis en niet voor niets

  1. Wolfgang Uhlig

    “En zou die winst in tijd niet weleens de grootste winst kunnen zijn voor zowel de passagier als de maatschappij? ”
    Dat is toch nou juist het basisprobleem van het neoliberalisme: *winst* drukt zich alléén uit in geld, niet in immateriële zaken als gewonnen tijd, gezonde natuur, gelukkige mensen etc.
    Anders zouden er geen “prijsvechters” zijn. De reden voor hun bestaan is de alles overheersende drift naar eeuwige vermeerdering van materiële rijkdom (en macht) van de moderne mens. De “First Global Assessment Report on Biodiversity and Ecosystem Services” beschrijft toch akribisch waar dat heen gaat!

    Like

    1. Beste heer Uhlig,
      dat het neo-liberalisme alles in geld uitdrukt daar hebt u gelijk in. Toch hoeven tijd en geld zich hier niet te bijten. Mijn tijdswinst als reiziger omdat het geheel korter duurt, kan ‘geldwinst’ voor de luchtvaartmaatschappij zijn. Minder tijd per reis, kan immers meer reizen per vliegtuig betekenen.

      Like

  2. Wolfgang Uhlig

    Beste Ballonendoorprikker,
    mijn reactie was ook niet zo bedoeld dat ik uw redenering niet volg 😉 Ik vrees alleen dat het systeem zo niet werkt. Of zou U durven te hopen dat RyanAir (om maar een voorbeeld te noemen) op hun beleid terugkomt? Mijn hoop op zoiets is behoorlijk beperkt.
    En met betrekking tot vliegen: persoonlijk reis ik alleen nog maar binnen Europa en zonder vliegtuig; als dat veel meer mensen zouden doen, hadden de luchtvaartmaatschappijen ook weer meer tijd voor de koffers 😉
    Groeten
    Wolfgang

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.