Neokolonialisme

Al eerder besteedde ik aandacht aan het verkiezingsprogramma van de VVD. Eerst aan het gebrek aan vertrouwen op de kracht en de vrijheden van de liberale democratie en vervolgens aan de manier waarop de partij streeft naar werkzekerheid. Nu aandacht voor het denken over ontwikkelingshulp in het programma.

neokolonialisme

Illustratie: Pinterest

Nieuwsgierigheid en handelsgeest, dat zijn volgens de VVD belangrijke kenmerken van de Nederlander. Kenmerken die het land de koloniën bezorgden. Koloniën waar je de baas kunt spelen en waar je de mensen kunt laten doen wat jij wilt. Niks van dat liberale geneuzel over zelfbeschikking en vrijheid, gewoon werken en doen wat wij willen. Dat koloniale rijk is inmiddels opgedoekt, de Indonesiërs wilden toch ook graag zelf beslissen en zichzelf besturen.

De nieuwsgierige handelaren van de VVD gaan een nieuwe poging wagen. Nu niet door kanonneerboten te sturen en een expeditieleger. Nee, dat is iets van de oude stempel en iets om terroristen te bestrijden. Nee, deze keer gebruiken we de macht van het geld.“Ontwikkelingshulp mag geen vrijblijvend cadeautje zijn. Er mag van hulpontvangende landen een inspanning worden terugverwacht. Wij willen daarom dat ontwikkelingssamenwerking voorwaardelijk is: als landen actief meewerken, kunnen als tegenprestatie extra voordelen in het vooruitzicht worden gesteld. Denk bijvoorbeeld aan het wegnemen van handelsbeperkingen. Als landen niet meewerken of Nederlands beleid zelfs actief ondermijnen – bijvoorbeeld door uitgeprocedeerde asielzoekers niet terug te nemen of door niet mee te werken aan het inrichten van opvang in de regio – moeten daar gerichte dwangmaatregelen tegenover staan. Bijvoorbeeld het wegnemen van hulp, het opleggen van handelsbeperkingen of zelfs het instellen van sancties.”

Wij geven jullie ‘ontwikkelingshulp en daarvoor moeten jullie vluchtelingenkampen inrichten voor mensen uit jullie buurt. Doen jullie dat niet, dan kunnen jullie naar het geld fluiten. Sterker nog, we maken het jullie nog wat lastiger door handelsbeperkingen op te leggen of zelfs sancties. Waar zit het voordeel voor deze landen?

De VVD kiest voor neokolonialisme, het streven naar nieuw streven naar (koloniale) overheersing. Hoe liberaal is dat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.