Vier het leven

Deze zomer ben ik begonnen met het lezen van de filosofische trilogie Sferen van de filosoof Peter Sloterdijk. Ik ben goed op weg in het eerste deel Bellen. Aan een bijzondere passage in dit boek moest ik denken toen ik gisteren de Vier het leven bijeenkomst van vriendin Anja bijwoonde. Anja is getroffen door de ziekte kanker en nam met deze bijeenkomst afscheid van haar familie en vrienden. Een bijzondere herdenkingsbijeenkomst van het leven van Anja en haar partner Harry waar mooie woorden werden gesproken.

Sloterdijk haalt in zijn boek Nietsche aan, die in Die fröhliche Wissenschaft leven en dood op een bijzondere manier met elkaar verbindt: “Laten we ervoor oppassen te beweren dat de dood de tegenpool van het leven is. Het levende is slechts een bestaansvorm van het dode, een heel zeldzame wel te verstaan.” De mooie woorden en muziek die voor Anja werden gesproken, gespeeld en gezongen, maakten dat ik begon te malen over deze passage. Nu staat Nietsche niet bekend als de meest vrolijke mens die ooit op de aardbol heeft rondgelopen. Zo ongeveer de tegenpool van Anja en Harry. Wel als een van de weinigen die redeneringen tot in het uiterste doorvoerde. Vanuit die weinig vrolijke kijk kan ik begrijpen dat hij tot de conclusie kwam dat het leven, om mijn eigen woorden te gebruiken, slechts een bijzondere rimpeling van het dode is. Een die aansluit bij de uitspraak dat wij uit stof zijn gemaakt en tot stof zullen wederkeren.

Stel dat Nietsche vrolijk van aard was, zou hij dan tot een andere conclusie zijn gekomen? Want als wij weer wederkeren tot het stof waaruit wij zijn gemaakt, dan kan dat stof toch ook weer de basis zijn voor nieuw leven? Een Cradle to Cradle gedachte, de cirkel van het leven. Het doel van het stof, als je van een doel kunt spreken, is dan het leven. Dan zou je vanuit het stof geredeneerd kunnen zeggen: voor leven ben je gemaakt en tot leven zul je wederkeren. Wordt dan de dood niet een bijzondere rimpeling van het leven? Zou de ‘vrolijke’ Nietsche dan niet kunnen concluderen dat ‘het dode slechts een bestaansvorm van het levende is, een heel zeldzame wel te verstaan’?

Anja we zullen het leven blijven vieren, samen met je lieve Harry. We zullen je naam blijven noemen!

Schermafbeelding 2016-09-01 om 11.06.15

Een gedachte over “Vier het leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.