Leiders of lijders

Koning Willem Alexander zei in zijn kersttoespraak: “Onze gezamenlijke kracht reikt verder en verbindt sterker dan we soms zelf denken. We kruipen niet in onze schulp. Integendeel.”  Hier suggereert hij dat Nederlanders niet bang en angstig wegduiken als ze een uitdaging op hun pad vinden. Nu is het altijd lastig om over een groep te spreken want hoe weet hij dat? Heeft hij onderzoek gedaan naar het ‘niet in de schulp kruipen’? Dan ben ik wel benieuwd naar dit onderzoek.

IMG_1151Foto: peetscrapandmore.blogspot.com

Benieuwd want hoe strookt dit met het beeld dat politiek en bestuurlijk Nederland dit jaar heeft afgegeven? Enkele ‘beelden’ van het afgelopen jaar.

De Griekse crisis. Kroop politiek Nederland daar niet in de schulp van het eigen gelijk? Het gelijk van een wedstrijd tussen landen? Het eigen gelijk van een economisch wereldbeeld waaraan koste wat kost moest worden vastgehouden? Droop hier niet de angst vanaf? De angst om de schulp van dat eigen gelijk en de angst voor de kiezer, te verlaten?

De vluchtelingen, of in schulptaal gelukszoekers. Overheerste niet de angst voor ‘een massale stroom’ die de samenleving zou ontwrichten? Moest de schulp niet dichtblijven door de vluchtelingen vooral in de regio te parkeren, wat dat ook moge zijn? Domineerde de angst niet ook de opvang van deze pechvogels die huis en haard moesten verlaten? Zijn begrip voor en inlevingsvermogen in de ander niet ver te zoeken? Zijn we ons er wel voldoende van bewust dat ons geluk niet het gevolg is van ons eigen doen en handelen maar voor het belangrijkste deel is gebaseerd op toeval en geluk?

De aanslagen. Overheerst in de reacties hierop niet angst? Is het beperken van privacy een krachtige reactie? Is het pleiten voor het verbieden van het salafisme een krachtige reactie? Of zou het uitdragen en uitventen van de kracht van de vrijheid en onze samenleving een krachtige reactie zijn?

In vroegere crisistijden stonden leiders op. Leiders die konden verbinden en emoties ten goede kanaliseerden. Leiders die met visie en overtuigingskracht hun land en de wereld door een crisis loodsten. Is er niet iets vreemds aan de hand met leiderschap in ons land en niet alleen in Nederland maar daartoe beperk ik me? Is het leiderschap niet omgedraaid en bepaalt ‘het volk’ wat de leiders moeten vinden? Worden we geleid door lijders?

5 gedachtes over “Leiders of lijders

  1. Mart Hermkens

    Tja, leiders. Los van het feit of Willems’ bloedlijn inderdaad zuiver is, zul je je af moeten vragen wat een leider is. Naar mijn mening is een echte leider iemand die vooruitgeschoven wordt door een gemeenschap, wordt gedragen en voorgedragen.
    En niet omdat hij toevallig bij een bepaalde familie in de wieg is gelegd.

    Like

  2. Pingback: Wolven en lemmingen – Ballonnendoorprikker

  3. Pingback: Stelletje lafbekken! – Ballonnendoorprikker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.