Minority Report 2.0

‘Oh dan kunnen ze mooi de spellingscontrole doen’, was het eerste dat mij te binnen schoot toen ik over wetsvoorstel Computercriminaliteit III las in Dagblad de Limburger van maandag 30 november 2015. “De conceptwet geeft de politie ongekend veel bevoegdheden. Ze mag stiekem inbreken in computers, data kopiëren, toevoegen en wissen. De politie mag meekijken met webcams, afluisteren via de microfoon van een computer en live meekijken wat iemand typt. Er mag zelfs worden ingebroken bij onschuldige derden om bij een verdachte uit te komen.” Dit is volgens het artikel de korte samenvatting van de wet.

Minority reportFoto: movies2sees.com

Het is nogal een waslijst aan bevoegdheden die de politie krijgt. De uitspraak dat de politie je beste vriend is, krijgt een heel nieuwe betekenis. Zeker als die vriend alles van me weet, zelfs mijn pincode. Volgens diverse belangenverenigingen is inbreken om informatie te verzamelen zich begeven op glad ijs. Ook vinden zij het doordrukken van deze wet onder de vlag van terrorismebestrijding niet passend.

Afgezien van de al bekende vraag of we een dergelijk grote inbreuk in onze privé-sfeer wel moeten willen, zijn er andere vragen die dit wetsvoorstel oproept. Bijvoorbeeld wie een onschuldige derde is? En wat zegt dit dan over die tweede, de verdachte? Is die dan wel al schuldig? Schuldig ben je toch pas als een rechter je heeft veroordeeld? Zijn er dan überhaupt nog wel onschuldigen of is iedereen al een potentieel verdachte? Dan is Minority Report werkelijkheid geworden en wordt het mogelijk om mensen te arresteren voor een daad die ze misschien zouden kunnen gaan plegen.

Gaat deze wet zelfs niet nog verder dan die ‘filmwereld’? De politie krijgt immers ook de mogelijkheid zaken toe te voegen en te wissen. Dus om ‘bewijsmateriaal’ toe te voegen of vrijwarende zaken te verwijderen. Hoe moet ik mij daartegen verdedigen?

Wat zou de volgende stap zijn? Iedereen is tenminste een ‘onschuldige derde’ waarbij mag worden ingebroken. Dus waarom niet de politie van ieder huis een sleutel geven om ‘in te breken’ en camera’s en microfoons op te hangen en zaken toe te voegen of te verwijderen? Absurd? Waarin verschilt dit dan van het wetsvoorstel?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.