Economische vluchtelingen

Ik vertrek(Illustratie: literatuurplein.nl)

“We willen onderscheid tussen vluchtelingen die veiligheid zoeken en asielzoekers die hier om economische redenen komen’’ Deze uitspraak van VVD-kamerlid Malik Azmani valt te lezen in Elsevier. Dergelijke uitspraken zijn vaker te horen en te lezen. Mensen die moeten vluchten voor oorlog of omdat ze worden vervolgd vanwege hun politieke overtuiging of geloof, die moeten we natuurlijk helpen. Die kunnen op onze gastvrijheid rekenen. Voor anderen zijn we minder gastvrij.

Toch is er iets vreemds aan deze redenering. Of eigenlijk iets meer. Waarom mogen alleen mensen die veiligheid zoeken vluchten? Waarom zouden mensen, waarvan de gezondheid in gevaar is niet vluchten? In gevaar vanwege te weinig en slecht voedsel. In gevaar omdat de omstandigheden dermate zwaar en onvriendelijk zijn dat deze hen geen mogelijkheden bieden om zich te ontplooien. Waarom zouden mensen niet om deze redenen mogen vluchten naar een plek die hen grotere kansen hierop biedt? Waarom zijn mensen die om deze redenen vluchten niet welkom?

Er is nog iets vreemds. Als wij kansen zien op een beter leven en dat leven is op een andere plaats, dan verhuizen we. Zo vertrekken jongeren nog steeds van het Groningse of Limburgse platteland, naar Amsterdam of Utrecht. De kansen op interessant werk zijn daar groter. Als we denken dat het betere leven in Londen of Berlijn te vinden is, dan vertrekken we naar die steden. Dat vinden wij heel normaal. We maken zelfs televisieseries over mensen die naar den vreemde gaan. Waarom is het normaal als wij om economische redenen migreren naar een ander deel van het land of zelfs naar een ander land? Waarom moet het voor ons mogelijk zijn om dit zonder hindernissen te doen? Waarom nemen we het Afrikanen of Aziaten kwalijk en sluiten we onze grenzen voor hen als zij hetzelfde willen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.