Exotisch inheems of inheems exotisch?

Het vriest een paar dagen en dan begint het weer. De roep om de Elfstedentocht? Ja, die ook, maar daar wil ik het niet over hebben. Ik wil het hebben over het bijvoeren van de grazers in de Oostvaardersplassen. Van honger en kou stervende dieren dat kunnen we niet laten gebeuren. Die moeten we helpen en dus bijvoeren. De aaibaarheidsfactor van de grote grazers zal daar zeer zeker aan bijdragen. Zou er ook zoveel commotie zijn als in de grond wroetende wormen of mestkevers van honger om dreigen te komen? Of aaseters die leven van dode grazers? Hoe zouden die trouwens bijgevoerd moeten worden?

Nederland_1916_rus.jpg

Illustratie: Wikimedia Commons 

In de Volkskrant verschillende reacties, ook een van Martijn de Jonge. Volgens De Jonge zijn: “in de Oostvaardersplassen levende konikpaard als het heckrund ‘bedachte’ dieren.” Daarom: “Het zou goed zijn om eens de bakens qua denken te verzetten en de ingevoerde grote grazers te beschouwen als invasieve exoten. Daar voldoen ze geheel aan, want: 1. ze zijn door de mens ingevoerd, 2. ze vermeerderen zich ongebreideld, 3. ze hebben geen natuurlijke vijanden, 4. ze vernielen de biotoop en 5. ze verdrijven de autochtone flora en fauna zoals egel, mol, muizen, hazen en reeën.” Een duidelijk verhaal. Alleen eigentijdse inheemse dieren zijn welkom. De dierlijke variant van ‘eigen dieren eerst’ om het wat cru uit te drukken. Van die ‘exotische’ grote grazers moeten dan maar een groot deel worden afgeschoten.

Maar toch, welk dier behoort inheems op die plek? Honderd jaar geleden was het nog gewoon Zuiderzee. Er zwommen vissen en er leefden andere waterdieren. Die zijn allemaal uitgestorven op die plek omdat dat deel van de Zuiderzee door de mens werd drooggelegd. Zijn alle dieren ook de egels, mollen, muizen, hazen en reeën daarmee niet invasieve dieren? Zijn ze op die plek niet allemaal bedacht? Net als trouwens alle planten en de mensen die in de rest van het gebied dat bekend staat onder Flevoland wonen en rondlopen?

Een gedachte over “Exotisch inheems of inheems exotisch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.