Vastelaovend same

Oei, ik ben in het verleden heel vaak fout geweest. Tenminste, als ik Duitse studenten uit Fulda mag geloven. In Fulda storen studenten van de plaatselijke universiteit zich aan de kostuums die mensen met Karnaval aantrekken, zo valt bij Joop te lezen. Het zijn soms ook de uniformen uit vroeger tijden en dus de uniformen uit de tijd van de koloniale oorlogen in Namibië. Dat was een hele smerige oorlog, een genocide avant la lettre. “Zo worden volkerenmoord, onderdrukking en onrecht in vermaak veranderd en goedgepraat,” zo beweren de studenten.

vastelaovend

Foto: De Limburger

Ook de noga-negers uit Dusseldorf kunnen niet door de beugel, ze hebben een ‘blackface’ en ook dat roept protest op. ‘De Amerikaanse creatie Blackface kwam in december ook al naar Nederland als zwarte Piet. Nu is hij in Duitsland als noga-neger. Toch verwarrend als verschijningen uit verschillende culturen op een hoop worden gegooid.

Cowboy, indiaan, Romein, huzaar, oermens, lila paus, radijsje, schot, journalist, sjeik Jabber el Gooie Gabber, ik ben het allemaal geweest en vandaag ga ik als admiraal van de marine. Karnaval, als Venlonaer heb ik het liever over Vastelaovend, is een feest waarbij de bestaande orde overhoop wordt gegooid. Het is een feest van gelijkheid, een feest zonder rangen en standen en ook een feest waarbij machthebbers op de hak worden genomen. Mede door je als een ander uit te dossen, wordt die gelijkheid bereikt. Die uniformen zijn niet bedoeld om superioriteit uit te stralen of iets goed te praten, ze zijn juist bedoeld om degenen die ze serieus namen en nemen, op de hak te nemen.

Wie echt het gevoel van Vastelaovend in Venlo wil begrijpen en beleven, luister naar het lied Venlonaer. Voel je het, kom dan mee vieren en trek dich en moei pekske aan.

3 gedachtes over “Vastelaovend same

 1. pieter kamp

  JOOP belet mij het reageren weer eens, dus ik kan Han niet op z’n nummer zetten, trouwens, wat ik ga schrijven zou toch niet door de JOOP censuur komen.
  Ik lees al heel lang de verhalen van Han van der Horst, hij heeft maar één thema, zodra het woord ‘nationalisme’ valt ziet hij voor z’n geestesoog de fundamenten van de gaskamers al weer gelegd worden.
  Duitsers deugen nog steeds niet, en zullen ook nooit gaan deugen.
  Hitler moet het ergste ooit blijven, ook al deed de westerse beschaving vermoedelijk een honderd miljoen VS Indianen omkomen.
  Ook de tien of elf miljoen in en door WWII omgekomen Duitsers doen er niet toe.
  Hoeveel van die omgekomenen iets anders deed dan z’n vaderland verdedigen, dan wel onschuldig als vrouw en kind en grijsaard doodbrandde door Brits fosfor, daar heeft Han het nooit over.

  Like

 2. Pingback: Culturele toedeling – Ballonnendoorprikker

 3. Pingback: ‘Feestzaal Nederland’ – Ballonnendoorprikker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.