Als mijn droom was uitgekomen, dan hadden jullie nu allemaal naar mijn winnende doelpunt op het Europees kampioenschap van 1988 gekeken, of naar die schitterde pas in de finale van het Wereldkampioenschap van 1990. Helaas is het bij een droom gebleven. Ik geloofde toen ik een jaar of veertien was, dat ik profvoetballer kon worden. Dat geloof combineerde ik met mijn niet aflatende inzet en overgave. Zelfs bij een 8-0 achterstand bleef ik doorgaan en strijden voor een beter resultaat. Dat laatste zorgde ervoor dat iemand mij ‘dorpsgek’ noemde. Dat geloof en die inzet zorgden er echter niet voor dat ik mijn brood kon verdienen als voetballer. Het hebben van talent bleek toch ook nog een rol te spelen.
Foto: Wikipedia
Na het lezen van een post van ene Michael Pilarczyk die ik op LinkedIn voorbij zag komen, weet ik waarom. Die post begon met de zin: “Je wordt wat je gelooft. Niet wat je hoopt, wat je wenst, of wat je wilt. Je wordt waar je diep vanbinnen echt van overtuigd bent. What you imagine you become.” Mijn geloof en verbeeldingsvermogen waren blijkbaar niet goed genoeg. Immers: “Alles begint met een gedachte, alles is mindset.” Blijkbaar zat er ergens een ‘overtuiging’ in mij die wat anders zei: “Want die overtuigingen controleren hoe jij denkt en wat je doet. Ze bepalen je gedrag en de resultaten in je leven.”
Natuurlijk bepalen je gedachten en overtuigingen de manier waarop je in het leven staat. Een optimistisch iemand zal blij de volle helft van het glas benadrukken, een pessimist legt bedroefd de nadruk op het lege deel. Als het de pessimist lukt om zijn negatieve gedachten terzijde te zetten, dan zal hij wat blijer kijken en zich wat beter voelen, Dat verandert echter niets aan het nog steeds half gevulde glas. Als dat optimisme ertoe leidt dat hij meer risico’s gaat nemen, dan neemt de kans toe dat hij meer gaat bereiken. De andere kant van die medaille is dat de kans op minder bereiken ook toeneemt. Bij het ‘verklaren’ van dat succes zal hij, net als Pilarczyk de nadruk leggen op zijn ‘positieve’ gedachten. Diezelfde positieve gedachte kan ook tot falen leiden. ‘Niet hard genoeg geloofd,’ luidt Pilarczyks verklaring.
Gelukkig voor Pilarczyk zijn het vooral de succesvollen die zich een ‘Life & Business coach’ kunnen veroorloven en voor hen is het prettig om te horen dat hun succes hun eigen verdienste is. Dat het niets te maken heeft met de plaats waar en de omstandigheden waarin ze geboren zijn. Dus dat al die arme lui het ook aan zichzelf hebben te danken: ze geloven immers niet genoeg in hun eigen succes.
“Dus die miljoenen armelui in Afrika en Azië hebben het aan zichzelf te danken? Eigen schuld dikke bult, moeten ze maar wat anders geloven? Dat ze in de drek zitten en iedere dag veertien uur moeten ploeteren om misschien genoeg te hebben om die dag te eten, speelt geen rol?” Ik kon het niet laten deze reactie te plaatsen onder deze post.