Geschade belangen

Het ministerie van Financiën weigert enkele documenten vrij te geven over de afschaffing van de dividendbelasting. Deze documenten, die er volgens de vier regeringspartijen niet waren maar er toch zijn, hebben een rol gespeeld in de kabinetsformatie. De documenten worden, zo lees ik in de Volkskrant, niet vrijgegeven omdat het: “afbreuk doet aan de bescherming van de noodzakelijke vertrouwelijkheid’ van de formatiegesprekken. Ook zou het vertrouwen tussen de coalitiepartijen, het kabinet en bewindspersonen onder druk komen te staan.”

pinocchio-595732__340

Foto: pinokkio-figuur-hout-mannen-595732

Ik kan me voorstellen dat vrijgave van documenten die er niet zouden zijn maar er toch zijn, tot spanningen tussen de coalitiepartijen kunnen leiden en meer nog spanning binnen een of meerdere coalitiepartijen. Dan wordt immers duidelijk wie hier heeft geaccepteerd hoeveel water er bij de wijn werd gedaan. Niet vrijgeven van documenten kan als de vrijgave ervan de eenheid van de kroon in gevaar zou brengen. Als het de veiligheid van de staat zou schenden. Als het niet op weegt tegen de belangen van de betrekkingen van Nederland met andere staten en internationale organisaties. Of tegen het economisch en financieel belang van de staat zo bepaalt de Wet openbaarheid van bestuur in artikel 10. 

Ruzie in het kabinet en druk op bewindslieden is niet leuk voor het kabinet en de regeringspartijen, de eenheid van de kroon lijdt er echter niet onder. De veiligheid van de staat komt erdoor niet in het geding en ook de belangen van andere landen worden niet onevenredig geschonden. Zouden de belangen van andere landen niet meer te lijden hebben van het besluit de dividendbelasting af te schaffen? In het verlengde daarvan, zijn de financiële belangen van de staat niet geschaad door juist die afschaffing? 

Nu we het toch over schaden van zaken hebben. Zou het vertrouwen van de  inwoners van dit land in dit kabinet niet zijn geschaad? Eerst liegen dat iets er niet is en als het blijkt dat het er wel is een ‘kulsmoes’ ophangen en de grenzen van de Wet openbaarheid van bestuur zo ver oprekken dat het op misbruik lijkt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.