Voetbal en statistiek

“Behalve doelpunten maken doet Kramer bijna niets,” Zo schrijft Michiel de Hoog bij De Correspondent in een artikel over statistiek en voetbal. Kramer creëerde daarnaast slechts één kans.

Michiel Kramer(foto: omroepwest.nl)

Ik ben te weinig statisticus om te kunnen beoordelen of Kramer werkelijk ‘twaalf doelpunten’ waard is en vorig seizoen dus geluk heeft gehad. Ik ben geen voetbalanalyticus zoals er de laatste jaren veel op TV en in bladen verschijnen. Wat ik als oud voetballer wel weet, is dat je een wedstrijd speelt met elf spelers en dat die in een team allemaal bijdragen aan het resultaat. In positieve en negatieve zin.

Wat uit dit artikel blijkt, is dat een spits wordt afgerekend op zijn doelpunten en als tweede op het aantal assists. Wat ik me dan afvraag is, hoe wordt het trekken van gaten geteld? Wat ik als ex-onderklasse voetballer wel nog weet, is dat de spits bij een voorzet naar de eerste paal gaat en dat de andere buitenspeler dan de tweede paal pakt. Of in het geval van 4-4-2, dat de spitsen de palen verdelen: een de eerste en een de tweede. Hoe wordt een spits beoordeeld die dit steevast goed uitvoert, maar niet scoort omdat de bal bij de andere paal komt? Maar, omdat hij zijn deel van het werk goed doet, wordt het de verdediging wel lastiger gemaakt.

En dan nog een tweede punt. Even met betrekking tot Kramer. Eén assist is weinig. Maar wat als hij door de dreiging die er van hem uitgaat, twee verdedigers bindt en zo niet aan het spel kan deelnemen maar er wel voor zorgt dat een andere speler vrij staat? Hoe telt dat? Uit de bijdragen tot nu toe over voetbalstatistiek krijg ik de indruk dat alleen acties, waarbij de bal is betrokken, tellen.

Met andere woorden: hoe tellen de voetbalstatistici acties zonder bal die wel van groot belang zijn voor het spel?

Prikker, vrijdag 21 augustus 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.