Historisch onderzoek

“Op een allesomvattend historisch onderzoek naar de militaire acties in Indonesië is door historici meermalen aangedrongen, maar tot dusver tevergeefs. Het wordt tijd dat de belemmeringen voor grootschalig onderzoek worden weggenomen, zodat Nederland met zijn onverwerkte koloniale verleden in het reine kan komen,” zo schrijft Hans Wansink in De Volkskrant. Als historicus juich ik het toe als collega’s onderzoek doen naar gebeurtenissen uit het verleden en zo proberen te achterhalen wat er is gebeurd en waarom. Ik vrees echter, dat dit in het reine komen er nooit van zal komen. Waarom niet?

Geschiedenis(foto: nl.wikipedia.org)

Historici proberen een gebeurtenis zo goed en kwaad mogelijk te beoordelen op hun eigen merites. Dus in hun eigen tijd met de waarden en opvattingen van toen, niet met de waarden en opvattingen vanuit een heden. Probleem is echter dat er iedere dag ‘nieuw verleden’ ontstaat. Het ‘oude verleden’ wordt gezien als een stap of voorfase die leidde tot dit ‘nieuwe’ verleden.

Onze kijk op vroegere gebeurtenissen is daarmee geen vaststaand iets. Deze verandert door de jaren. Zo leidde andere opvattingen over slavernij, tot een andere kijk op het verleden. De acties van bijvoorbeeld Jan Pieterszoon Coen (VOC gouverneur-generaal voor onder andere Indië), werden jarenlang ‘bejubeld en beloond’ met straatnamen en beelden. Nu wordt er schande van gesproken. Kijken we bijvoorbeeld naar de natiestaat. Nu staat de natiestaat centraal in ons denken en in de manier waarop we naar het verleden kijken. Alles wordt nu met een nationale bril bekeken en beschreven. Tot eind 18e eeuw bestond hij nog niet. In Afghanistan en wat we nu het Midden-Oosten noemen, lijkt de natiestaat te verdwijnen. Als dat zich doorzet, dan zal de natiestaat een voorstadium worden van het nieuwe. Hoe zou dan naar de militaire acties in Indonesië worden gekeken?

Het verleden mag dan wel voorbij zijn, het zal nooit ‘verwerkt’ zijn.

Prikker, dinsdag 18 augustus 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.