Hopen op de VS

“Kan Rusland tot medewerking aan de berechting van de daders worden gedwongen? Daarvoor is een krachtige internationale coalitie vereist, waarvan de Verenigde Staten deel uitmaken,” aldus Hans Wansink als reactie op het Russische veto met betrekking tot een internationaal tribunaal voor MH17. Wansink heeft hier weinig vertrouwen in en verwacht dat voor de VS andere belangen zwaarder wegen dan de berechting van de daders van de MH17. Dat recht voor belangen wijkt is wrang, maar van alle tijden. Extra wrang is, dat er wordt gehoopt op steun van de VS.

USA(foto: bnr.nl)

De VS hebben een historie van het niet instemmen met tribunalen en Internationale gerechtshoven als er een kans is dat Amerikaanse staatsburgers en militairen het risico lopen om als aangeklaagde voor deze tribunalen te moeten verschijnen. Goed voorbeeld hiervan is het Internationale Strafhof gevestigd in Den Haag. Dit is er voor het vervolgen van personen die worden verdacht van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. En onder die laatste categorie zou de MH17 zaak kunnen vallen (artikel 7 lid 2). De VS hebben hun handtekening onder het verdrag waarop het Strafhof is gebaseerd teruggetrokken. Zij zijn daarmee geen partij en hun burgers en militairen kunnen niet voor het Strafhof worden gedaagd. Wrang om medewerking op medewerking te hopen van de VS, een land dat in deze zaken hetzelfde denkt en handelt als Rusland.

Rusland heeft het verdrag onder het Internationaal Strafhof wel getekend, maar nog niet geratificeerd. Russische burgers en militairen kunnen daarmee nog niet door het Strafhof worden gedagvaard. Rusland is echter wel verplicht zich te onthouden van daden die de doelstellingen van het verdrag met voeten treden. Wellicht een beter aanknopingspunt dan de (ijdele) hoop op steun van de VS.

Prikker, donderdag 30 juli 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.