Democratische legitimiteit

Tevens wil hij afstand doen van de wensdroom van een ‘almaar hechtere unie’, een lagere EU-begroting en de invoering van een ‘rode kaart’-systeem, waarmee nationale parlementen onwelgevallige EU-wetgeving kunnen tegenhouden,” zo schrijft Patrick van IJzendoorn over de Britse premier Cameron. De ideeën van Cameron zijn niet zo gek en veel EU burgers zullen instemmend knikken, aldus Van IJzendoorn.

rode kaart

(foto: www.bloggen.be)

Het lijkt sympathiek om de nationale parlementen de ’rode kaart’ bevoegdheid te geven. Dit voorkomt immers dat een land wordt opgezadeld met wetgeving, waaraan het geen behoefte heeft of die nadelige gevolgen heeft. Er is veel op de EU aan te merken en het belangrijkste punt is wel het gebrek aan democratische legitimiteit. Door de nationale parlementen het vetorecht te geven, wordt iets gedaan aan dat democratische tekort.

Toch wringt er iets. Je pakt alleen dat wat je wilt of wat je goed uitkomt. Het maakt de EU tot een keuzemenu en waarom moet je daarvoor een Unie hebben?

Er wringt meer. Als we toch met rode kaarten gaan werken, waarom dan niet ook op nationaal niveau. Geef de ‘rode kaart’ bevoegdheid aan provincies en  gemeenten. En waarom op gemeentelijk niveau niet aan de inwoners? Want ook nationale regeringen doen wel eens iets waar provincies of gemeenten niet op zitten te wachten. Ook acties van gemeenten vallen niet altijd even goed bij inwoners. Lijkt dat niet verdacht veel op regeren per referendum?

Het wringt vooral dat het gebrek aan democratische legitimiteit op het Unie-niveau zo op het nationale niveau wordt opgelost. Zou de EU niet gebaat zijn bij een democratische hervorming met een heldere bevoegdheidsverdeling? Met een EU-regering en -parlement die over de Europese bevoegdheden beslissen?

Prikker, vrijdag 26 juni 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.