De ideeënkoelkast van Wilders

Als je in vroeger eeuwen een vers product langer wilde bewaren dan moest je het in een koele kelder leggen. Als je die niet had dan kon je het ook op ijs leggen in een ijskast. Daarvoor moest je dan wel ijsblokken uit de winter bewaren. Dat zou met de winters van de afgelopen jaren een groot probleem zijn. De ijskelder combineerde beide manieren van koel houden. Sinds de tweede helft van de vorige eeuw  is het veel makkelijker om verse producten te bewaren. Toen kwam de koelkast, de vrieskast of een combinatie van beiden beschikbaar voor het grote publiek. De net afgelopen verkiezingscampagne deed mij hieraan denken.

Bron: Flickr

Bijzonder aan die campagne was de ‘mildere Wilders’. Zou er werkelijk sprake zijn van een ‘mildere Wilders’ of zijn we hier getuige van een fenomeen Joseph Goebbels, de propagandaminister van de Duitse nationaalsocialisten beschreef: ‘herhaal de leugen vaak genoeg en mensen gaan het geloven en uiteindelijk ga je het zelf geloven’. Is Wilders werkelijk milder of zijn het journalisten en andere duiders die elkaar naroepen? Zijn verkiezingsprogramma, zijn want hij is het enige lid van de PVV, heeft als titel Nederlanders weer op 1.. In het programma staat nog steeds dat hij, al spreekt hij in zijn programma in de majesteitelijke vorm over zichzelf: “We willen minder islam in Nederland en dat bereiken d.m.v. minder niet-westerse immigratie en de introductie van een algehele asielstop.” Enwil hij, of zoal hij het zelf zegt willen zij: het dragen van islamitische hoofddoekjes in overheidsgebouwen inclusief de Staten-Generaal,” verbieden. Ik heb trouwens nooit geweten dat een stuk stof een religie kon aanhangen. Als zo’n stukken stof er zijn, dan biedt dat voor de hoofddoek dragende islamiet wel een onverwachte manier om ondanks dat verbod toch een hoofddoek te dragen in een overheidsgebouw. Het dragen van een christelijke of ongelovige hoofddoek blijft immers toegestaan. Wat ik zeker weet is dat Wilders nu veel meer woorden nodig heeft voor zijn programma dat in 2017. Toen kreeg hij het op één A-viertje. Nu heeft hij 46 pagina’s nodig.  Of het milder is dan eerdere programma’s van Wilders, ik waag het te betwijfelen. Zelf zei hij dat hij geen woord terugnam van wat hij ooit heeft gezegd.

In een gesprek met Nieuwsuur aan dat het verbieden van de islam niet de eerste prioriteit had. Dit zette hij, zo is her en der te lezen, ‘in de koelkast’. Dit werd gezien als een ‘teken van mildheid’. Eten zet je, en daarmee begon ik, in de koelkast om het langer vers te houden en het later op te eten. Als dat voor de ‘ideeënkoelkast van Wilders ook geldt, dan zal hij die harde kanten vast nog een keer opdienen.

2 gedachtes over “De ideeënkoelkast van Wilders

  1. Pingback: Geen Geert of hij scheert – Ballonnendoorprikker

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.