Moraal en politiek

Naast het opgeblazen condoom, de opengesneden worm en het fokken van fruitvliegjes, was het menselijke skelet iets wat mij is bijgebleven van de biologieles op de middelbare school. Biologie werd gegeven op de zolder van het Sint Thomascollege in Venlo, de middelbare school die ik bezocht, en was het domein van twee bijzondere biologieleraren. In de Volkskrant las ik dat informateur Zalm het skelet klaar heeft van een regeerakkoord. Dit ‘skelet’ bestaat uit tabellen en doorrekeningen op financieel- en sociaaleconomisch terrein. Die tabellen en doorrekeningen zijn opgesteld in samenwerking met het Ministerie van financiën en het Centraal Planbureau. Toevallig twee organisaties waar Zalm in zijn arbeidzame leven actief is geweest. Met de economische onderbouwing van het skelet zal het dus wel snor zitten en dat moet vertrouwen scheppen.

skelet

Illustratie: Pixabay

Alhoewel vertrouwen. Gisteren schreef ik over de analyse van de filosoof Michael J. Sandel dat de Verenigde Staten gebukt gaat onder een gebrek aan inhoudelijk debat. Aan de hand van een column van Kiza Magedane eindigde ik met de vraag of dit ook in Nederland het geval zou kunnen zijn. Zou het benoemen van het financieel- en sociaaleconomisch beleid tot het ‘skelet’ een signaal kunnen zijn dat de inhoud de politiek heeft verlaten?

De formatie van een nieuw kabinet geeft meer signalen dat het morele inhoudelijke debat de politiek heeft verlaten. De angst waarmee de coalitiepartijen om thema’s met een morele lading zoals vrijwillig levenseinde of gebruik van embryo’s voor wetenschappelijke doeleinden heen lopen zou dat ook  als een bevestiging van het niet willen voeren van een moreel inhoudelijk debat kunnen worden gezien? Is ook het aan de kant schuiven van GroenLinks vanwege haar morele opvattingen over vluchtelingen, zo’n signaal?

Politiek verengt tot economie, een skelet zonder vlees en organen net als op de biologiezolder van het Sint Thomascollege? Zou een regeerakkoord niet meer moeten zijn dan een huishoudboekje?  Verdient de samenleving niet meer en beter?

Een gedachte over “Moraal en politiek

  1. Pingback: Marktwerking in de zorg – Ballonnendoorprikker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.