Goochel en Google

Ik typte een zoekopdracht in en kreeg het volgende bericht onder mijn neus: “In overeenstemming met wetgeving inzake gegevensbescherming vragen we u even de tijd te nemen de belangrijkste punten van het Privacybeleid van Google door te nemen. Dit heeft niets te maken met een wijziging die we hebben aangebracht. We geven u alleen de mogelijkheid de belangrijkste punten te bekijken.”  Oké, Google wil dat ik ergens kennis van neem.

privacy-reminder

Mooi zou je denken, maar nu even niet, want ik ben net met iets bezig om een stukje over te schrijven. Dat is echter buiten Google gerekend: U moet dit doen als u Google-services wilt blijven gebruiken. Ik moet dus iets lezen, anders mag in niet meer ‘googlelen’. De vriendelijke tekst, dat er niets is veranderd, wordt een stukje minder vriendelijk. Ik word ‘verplicht’ om nu iets te lezen. Bij zo’n bericht gaan mijn haren overeind staan, word ik achterdochtig want waarom zo dreigend als er toch niets is veranderd?

Eén muisklik verder: “Scrol omlaag en klik op ‘Ik ga akkoord’ als u klaar bent om door te gaan naar Google Zoeken.” Beste Google, ik was al klaar om te gaan zoeken en jullie hinderen mij daarbij. Belangrijker, waarom moet ik van jullie op ‘akkoord’ klikken voordat ik verder kan gaan, er is toch helemaal niets veranderd? U houdt alles bij wat ik zoek, wat ik bekijk en waar ik ben. Dat doet u, zo lees ik, om mij beter van dienst te zijn: “Gepersonaliseerde advertenties leveren die zijn gerelateerd aan bijvoorbeeld zoekopdrachten of video’s die u heeft bekeken op YouTube.” Beste Google, dat hoeft niet en bovendien heb ik er niet om gevraagd. Ja, jullie doen het ook om jullie producten te verbeteren. De belangrijkste reden mis ik echter, jullie doen het om jullie zelf een dienst te bewijzen door mijn ‘gegevens’ te gebruiken en te verkopen, om geld mee te verdienen.

Nu, kan ik kiezen of akkoord gaan of de ‘andere opties’. Toch maar even de laatste optie. Ha, hier kan ik allerlei zaken aan- of uitzetten. Alles uit dus, maar wacht eens? Dat heb ik een tijd geleden ook al gedaan en nu staat alles weer op ‘aan’, kunt u me uitleggen hoe dat kan? Ik zou hier toch mijn eigen keuze moeten zien en dat was al ‘alles uit’. U gaf aan dat er niets was veranderd en dat klopt dan niet. U heeft mijn eerdere keuze veranderd. Dat is niet zo netjes van u. Als ik te goeder trouw had gehandeld en ervan uit was gegaan dat er niets was veranderd, dan was juist alles veranderd en had u uw zin gekregen.

Vindt u dat, om het woord van de week aan te halen, normaal? Ik voel dan, om premier Rutte te citeren: “een groeiend ongemak wanneer mensen onze vrijheid misbruiken om hier de boel te verstieren….” 

Heeft de vertraging door Google toch nog tot een stukje geleid. Het andere stukje komt wellicht later.

2 gedachtes over “Goochel en Google

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.