Twee keer twee is vijf

Sylvain Ephimenco adviseert de Duitse bondskanselier Merkel om sorry te zeggen en hierbij een voorbeeld te nemen aan de Nederlandse premier Rutte. Merkels partij heeft bij landdagverkiezingen in Mecklenburg-Voorpommeren een gevoelige nederlaag geleden en is voorbijgestreefd door de nieuwe partij AfD.

merkelFoto: www.nrc.nl

Die nederlaag, daarover zijn de geleerden het eens, is vooral te wijten aan het migratiebeleid in het algemeen en het vluchtelingenbeleid (‘wir schaffen das’) in het bijzonder. Ook Merkel erkent dat dit beleid de oorzaak is van het mindere verkiezingsresultaat voor haar partij en de forse winst voor de AfD: “Maar ik blijf erbij dat wij de juiste beslissingen hebben genomen,” aldus Merkel. Volgens Ephimenco zou Merkel zich moeten verexcuseren voor dat beleid. Hij haalt hierbij de oude Romein Seneca aan die zei: “Errare humanum est, perseverare diabolicum,” of in goed Nederlands: “zich vergissen is menselijk, volharden is des duivels.” Ephimenco: “Vorig jaar om deze tijd wisten commentatoren niet hoe snel ze Nederlandse politici de les moesten lezen door Merkel als voorbeeld op te dissen. Nu zou je bijna Merkel willen adviseren om premier Rutte als voorbeeld te nemen: ga eindelijk eens leren om ‘sorry’ te zeggen.”

Haalt Ephimenco niet twee zaken door elkaar? Namelijk de juistheid van een besluit aan de ene kant en de populariteit ervan aan de andere kant. Twee keer twee is vier en het wordt geen vijf ook al zou een meerderheid van de klas het willen. Wil een verkiezingsnederlaag, maar het kan ook een daling in de peiling of de ‘liefde van het volk’, na een genomen besluit zeggen dat het een verkeerd besluit was?

Maar ook andersom. De afspraken tussen de EU en Turkije om vluchtelingen buiten Europa te houden, zijn populair en kunnen wellicht op goedkeuring van de meerderheid van de inwoners rekenen, dat maakt de besluiten echter nog niet goed of juist. Het besluit van Merkel was wellicht niet het meest populaire besluit, dat zegt echter niets over de juistheid.

Toont Merkel niet juist leiderschap door achter het, door haar als juist beoordeelde, besluit te blijven staan? Is leiderschap niet dat doen wat naar jou overtuiging juist is, ook al roept het veel weerstand op?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.