Elektrische auto’s en statistiek

“Mensen rijden gemiddeld maar 22 kilometer per dag.” Met deze onderbouwing leggen onderzoekers Hilke Rösler en Hein de Wilde uit waarom de beperkte actieradius van een elektrische auto voor de meeste ritten ruim voldoende is (de Volkskrant, 16 juni 2015, pagina 26).

Dit klinkt logisch, maar is het wel zo logisch als het klinkt?

De gemiddelde rit wordt berekend door de afstand van alle, op een dag gemaakte ritten, bij elkaar op te tellen en dit te delen door het aantal auto’s. Dan komt er 22 kilometer uit en die afstand kan gemakkelijk worden gereden op één accu. Die 22 kilometer wel, maar dat zegt niets over individuele gevallen. En juist vanuit de situatie van het individu kan het heel anders zijn en kan die accu te klein zijn.

gemiddelde(Informatie: hulpbijonderzoek.nl)

Wat als 75% van de auto’s stilstaat? De 25% die rijden, rijden 550 km op een dag en de volgende dag rijden andere auto’s. Daarvoor is de accu te klein. En omdat iedere dag andere mensen met hun auto die 550 km moeten maken, hebben ze allemaal niets aan een elektrische auto.

Deze manier van onderbouwen met cijfers komt vaker voor. Om de ontwikkeling van een land te beschrijven en beleid te onderbouwen, wordt bijvoorbeeld het inkomen per hoofd van de bevolking gebruikt. Als dit stijgt dan gaat het beter met een land en haar inwoners. Maar als 25% van de inwoners 100% van het inkomen heeft, heeft 75% niets. Beleid gericht op stijging van het gemiddelde inkomen betekent niets voor die 75% als de scheve verdeling niet wordt aangepakt.

Een gemiddelde is een maatstaf, maar zegt onvoldoende. Om gefundeerde uitspraken te kunnen doen over de passendheid van accu’s of de toestand in een land, is meer informatie nodig. Om een bekend gezegde te parafraseren: Je hebt leugens, grote leugens en statistiek!

Prikker, dinsdag 16 juni 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.