De goede en de kwade

“Dat schaadt de ‘gewone’ supporter, zoals de minister schrijft,” zo valt te lezen in de Volkskrant. Allerlei maatregelen om supportersgeweld en –overlast te voorkomen zijn hinderlijk voor ‘gewone’ supporters en maken het niet aantrekkelijk om een voetbalwedstrijd te bezoeken. Raddraaiers zullen natuurlijk stevig worden aangepakt. Natuurlijk zal de kostenbesparing op de inzet van politie ook een rol spelen in de keuze van de minister, maar het is positief dat de regering aandacht heeft voor de ellende die de ‘gewone’ supporter ondervindt als gevolg van maatregelen gericht op een kleine groep raddraaiers.

Hooligans

(foto: free-wallpaper-download.com)

Toch wringt er iets. Iets dat niets met voetbal te maken heeft, maar met de zorg voor  mensen in het algemeen en het PGB in het bijzonder. Het PGB was bedoeld om de zorgbehoevende mens de mogelijkheid te geven regie te voeren over zijn zorg en daarmee zijn leven. De verwachting hierbij was dat het tevens een besparing op de zorgkosten zou opleveren. Het PGB werd na invoering een groot succes. Zoals ook op alle andere terreinen was er een minpunt, er kon misbruik van worden gemaakt. Er kwamen voorbeelden waarbij het geld voor andere doeleinden werd ingezet dan waarvoor het was verstrekt en er waren bemiddelingsbureaus die de PGB-houders bedrogen.

Om dat misbruik te voorkomen is de laatste regelgeving rond het PGB dermate zwaar, dat de eigen regie is ingeperkt onder gelijktijdige verhoging van de administratieve last. Of in de woorden van Sheila Sitalsing: “Ze (de overheid) is geobsedeerd door de gedachte dat de mensen in wier dienst zij is onverantwoordelijke kinderen zijn die je geen seconde uit het oog kunt verliezen, dan wel geboren fraudeurs die permanent van hogerhand gewezen moeten worden op het verschil tussen asociaal en fatsoenlijk.”

Moet Van der Steur niet eens met Van Rijn gaan praten?

Prikker, vrijdag 28 augustus 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.