‘Ontspullen ervaren’

Twee artikelen in verschillende media over eenzelfde onderwerp. In de Volkskrant vraagt Peter de Waard zich af of ‘ontspulling” een economische ramp zal veroorzaken. “De vergrijzende westerse mens is uitverzameld. En jongeren hoeven niet alles zelf meer te hebben”, aldus De Waard. Er worden steeds minder spullen gekocht en dus hoeven er minder te worden gemaakt. Hierdoor sneuvelen winkels en producenten. Goed voor de ‘duurzame wereld’ volgens De Waard, maar berooft het mensen niet van werk en inkomen? Dat hoeft niet. De Waard: “Voorwaarde is dat de mensen hun geld niet oppotten, maar anders en duurzamer besteden: bijvoorbeeld aan diensten als een massagesalon, nagelstudio, kapper, fitnessruimte of de horeca.” Dus in plaats van diensten of ervaringen in plaats van producten.

hangmatFoto: www.creatov.nl

Bij De Correspondent een artikel van Ernst-Jan Pfauth. Hij houdt een pleidooi voor het uitgeven van je geld aan ervaring en niet aan spullen. Want ervaring (vakantie, uit eten etcetera) zorgt voor meer en langer geluk dan spullen. Pfauth redeneert vanuit het geluk dat iets je brengt en op basis van een Amerikaans onderzoek en zijn eigen ervaringen komt hij tot zijn pleidooi voor ‘ervaring’.

Om ons aan het werk te houden moeten we ons geld laten rollen en wel door het te besteden aan ‘ervaringen’, zo betoogt De Waard. En die ervaringen verhogen ons geluk vult Pfauth aan. Een win-win situatie. Hoera de wereld is gered!

Toch zijn er spullen die enorm aan mijn geluk bijdragen. Zo heb ik een mooie hangmat,ooit gekregen van mijn lief. Daarin liggen, geeft mij een zeer gelukkig gevoel. Zeker met een goed boek erbij, een werkelijk fysiek boek geen digitaal. Want ook boeken geven mij een gelukkig gevoel en door ze te kunnen blijven zien, komt dat gevoel weer terug. Dus ik wil ze in de kast hebben. Of zou dat komen omdat die spullen dan onderdeel van een beleving zijn?

Wellicht is het onderscheid tussen product en beleving toch niet zo makkelijk. Een Ferrari is voor de ene persoon gewoon en voor de andere is dezelfde auto iedere keer weer een beleving en niet alleen het rijden erin. Pfauth houdt van stedentrips, een beleving met veel voorpret, pret en napret. Voor de ander is het een angstvisioen, een nachtmerrie en na afloop een blijvende stressherinnering. Zou het misschien voor iedereen anders kunnen zijn?

Zouden we er trouwens slechter van worden als we het geld niet uitgeven? Als we het mindere werk dat er dan is, beter verdelen en bijvoorbeeld maar zes of wellicht maar vier uur per dag gaan werken? Als we minder aan spullen of ervaringen uitgeven, kan er ook minder binnenkomen toch? Die tijd kunnen we dan besteden aan het samenzijn met familie en vrienden.  Want laat: “dát nou juist de ervaringen zijn waar we het gelukkigst van worden”, aldus Pfauth.

Een gedachte over “‘Ontspullen ervaren’

  1. Wanneer je het onderscheid tussen product en beleving maakt, maak je gebruik van specifieke producten en ervaringen. Dat gebeurt niet in de onderzoeken. Wetenschappers maken gebruik van veralgemenisering. Ruwweg kun je zeggen dat je van ervaringen opdoen gelukkiger wordt dan van producten aankopen. Dat zegt echter niets over specifieke producten en/of ervaringen.

    Inderdaad kan iemand een stedentrip verschrikkelijk vinden als ervaring. Dat betekent niet dat hij iedere ervaring verschrikkelijk vindt. Daar zit hem nu juist het algemene in. Hij kan bijvoorbeeld enorm genieten van een autorit. In die zin heb je voor bepaalde ervaringen dus ook producten nodig om überhaupt een ervaring op te doen. Wat daarbij van belang is: het gaat niet om het product (men geniet niet van de auto zelf), maar om de ervaring (de autorit).

    Wat vervolgens interessant is, is waarom die ervaring meer oplevert. Het lijkt erop dat dingen ervaren mooi is, omdat we dat samen met anderen doen. Daarmee lijken de wetenschappers de filosofische positie van Aristoteles te ondersteunen dat de mens bovenal een sociaal dier is. De opdracht aan de mens, voor een goed en geslaagd leven, is om dingen samen te doen. Echter doen wetenschappers zoals gewoonlijk geen morele uitspraken over hun studie. Zij laten alleen gemiddelde cijfers zien die uit hun onderzoek voortkomen. Aan anderen de taak om daar iets mee te doen 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.